IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Land Rover ще предложи евтин модел

Всъдеходът ще струва под 60 000 лв. и ще се конкурира с VW Tiguan

Land Rover ще предложи евтин модел

През последните години Land Rover ритмично пуска на пазара нови модели, но все още продажбите му не са на желаното ниво. За първите 10 месеца на 2019 г. компанията е продала 125 313 всъдехода и кросоувъра, което е с 3,5% по-малко от същия период на 2018 г. На всичко отгоре и продажбите на партньора Jaguar не вървят много добре, като това не може да радва собственикът на двете марки Tata Group и тя търси партньор, който да помогне с инвестиции в двата британски производителя.

За увеличение на продажбите Land Rover се нуждае от масов модел в компактния сегмент, който да се конкурира с VW Tiguan, Mercedes-Benz GLA/GLB, BMW X1 и Volvo XC40. Според британското издание Autocar, такъв автомобил ще се появи през 2021 г. Той ще бъде изграден на платформата D10, която е позната от индийския кросоувър Tata Harrier.

Land Rover DC100

За разлика от модела на Tata, малкият Land Rover ще получи "нормално" многоточково окачване отзад, а не независимо с греда. Цените на модела ще стартират от 25 000 паунда, което под 60 000 лв. За сравнение, в момента най-достъпният модел на Land Rover е Discovery Sport, който започва от 31 575 паунда (75 000 лв), така че спадът на цената е осезаем.

Като дизайн автомобилът ще се доближава до този на концептуалния модел DC100 (на снимките), като няма да притежава характерните за марката всъдеходни качества. Затова и базовата версия на модела ще е с предно предаване, а задвижването 4х4 ще се предлага като опция.

Land Rover DC100

Гамата двигатели ще се състои от 1,5-литрови мотори от семейстното Ingenium, като за покриване на новите екологични стандарти те ще получил и 48-волтов стартер-генератор. Ще има и plug-in хибридна модификацию, която ще предлага сериозен пробег само на електричество.

Що се касае до името на модела, то вероятно ще е Land Rover 80 или Land Rover Series 1. Кросоувърът ще се произвежда в завода в Словакия, което също ще позволи намаляване на цената, тъй като там работната сила е по-евтина.

Снимки: Land Rover

0 от 500