IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американци поставиха рекорд в култова надпревара

Тримата нарушиха редица закони, за да прекосят САЩ за 27 часа (ВИДЕО)

Американци поставиха рекорд в култова надпревара

Състезанието Cannonball Run отдавна е издигнато в култ от феновете на автомобилите в САЩ, въпреки че всъщност е напълно противозаконно. Неговата цел е максимално бързо да се пресече Северна Америка по маршрута от Ню Йорк до Лос Анджелис, без да се спазват каквито и да е ограничения.

За първи път това е направено още през 1915 г., когато Ървин Бейкър с мотоциклет изминава разстоянието за 11 дни. През 1933 г. отново той, но зад волана на седана Graham-Paige, преминава маршрута за 53 часа, а през 70-те години знаменитият автомобилен журналисти Брой Йейтс описва състезанието и то става много популярно. 

Cannonball Run

Новият рекорд е 27 часа и 25 минути - толкова е било нужно на Арне Томан, Дъг Табът и Баркли Чедуик, за да пресекат САЩ от изток на запад, което е близо 4500 км. Те са пътували със специално подготвен Mercedes-AMG E63 от 2015 г.

Машината е получила допълнителен резервоар със 180 литра, а мощността на двигателя е увеличена до 700 к.с. Поставени са нова навигационна система, анти-радар и друго подобно оборудване. Чедуик е диктувал маршрута и е следял за полиция на пътя, а другите двама "герои" са се редували, за карат автомобила.

Cannonball Run

Известно е, че средната скорост (!) на екипажа по маршрута е била 160 км/ч, като в това се включва и времето за зареждане с гориво. Максималната скорост, развита по време на пътуването, е 310 км/ч. Като по чудо са избегнати проблеми с полицията, която в САЩ не гледа с добро око на подобри развлечения.


Снимки и видео: Motor1

0 от 500