IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar F-Type стана по-зъл

5,0-литровият V8 двигател се завърна в гамата

Jaguar F-Type стана по-зъл

Двуместният спортен автомобил Jaguar F-Type се появи на пазара през 2013 г., като се предлага във версии купе и роудстър. Тъй като за това време екстериорът и интериорът не бяха променени, мащабният рестайлинг, включително на моторната гама, назряваше отдавна. От момента, в който моделът навлезе на европейския пазар, продажбите бяха добри, но тази година (вероятно в очакване премиерата на обновения F-Type) бе отчетен сериозен спад: от януари до октомври на Стария континент бяха регистрирани 2916 бройки, което е с 24% по-малко от същия период на 2018 г.

Сега британските дизайнери пипнаха модела и той стана по-зъл. Купето и роудстърът са получили нова предна броня, а предната оптика бе преориентирана така, че сега се простира хоризонтално по цялата предна част. Промените в гърба са много по-малко забележими. Задните светлини сега имат по-ъглова форма. Долната броня и дифузьорът, както и преди, се различават в зависимост от избора на двигатели.

Jaguar F-Type

В интериора на Jaguar F-Type също има промени, като се започне от новите материали в салона. Следвайки световните тенденции, моделът получи цифров 12,3-инчов приборен панел, който заменя досегашния аналогов. Има и нова мултимедийна система Touch Pro с поддръжка за Android Auto и Apple CarPlay. Сега тя може да бъде актуализирана "по въздуха", тоест без да посещавате дилъра.

Рестайлингът засегна и моторната гама, въпреки че базовата версия все още се предлага със задно задвижване и е оборудвана с 2-литров 4-цилиндров турбо двигател с мощност 300 коня и 400 Нм максимален въртящ момент. Той работи в съчетания с 8-степенен автоматик. Такава двувратка ускорява от 0 до 96 км/ч за 5,4 сек, а максималната скорост е 250 км/ч. Версиите RWD и AWD с 3-литров V6 двигател с мощност 380 коня (460 Нм) ще напуснат европейската линия, но ще се предлагат на някои други пазари.

В гамата обаче се завърна 5-литровият компресорен V8 двигател: моделът беше оборудван с него до 2014 г., като дотогава развиваше 495 к.с. и 625 Нм. Сега показателите са 450 к.с. и 580 Нм, като е наличен за версиите със задно предаване и за тези на четирите колела. Скоростната кутия също е 8-степенна автоматична. Ускорението от място до 0 до 96 км/ч става за 4,4 сек, а максималната скорост е 285 км/ч.

Мощността на петлитровия V8, с който ще бъде оборудван F-Type R, е увеличена от 550 к.с. (680 Нм) до 575 к.с. (700 Нм). Двигателят се предлага с пренастроен осемстепенен автоматик, който сега превключва предавките по-бързо. От място до 96 км/ч напомпаната версия на спортния автомобил ускорява за 3,5 сек, а максималната скорост е 299 км/ч.

Дилърите на Jaguar във Великобритания вече приемат поръчки за обновения F-Type. Цената на купето започва от 54 060 паунда, което прави около 63 400 евро, а роудстърът струва минимум 59 560 паунда, или към 70 000 евро.

Снимки: Jaguar

Още снимки - в галерията по-горе

0 от 500