IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Може ли електрическа змиорка да зареди Tesla

Отговорът на този въпрос се опитват да дадат американски журналисти

Може ли електрическа змиорка да зареди Tesla

Учените се опитват от десетилетия да намерят най-евтиното и екологично чисто гориво. Ако по-рано дори мотоциклетите можеха да карат на суров петрол, днес на мода са изцяло електрическите автомобили, които не изхвърлят нищо в атмосферата.

Най-екологичното електричество очевидно е естественото. Вярно е, че събирането му от мълнии не е толкова просто и, явно, почти безсмислено. Но има и друг естествен източник на енергия - електрическите змиорки (Electrophorus electricus). Дали електромобил, подобен на Tesla Model 3, може да бъде зареден с електрическа змиорка? И ако отговорът е положителен, колко такива сладководни хищници ще са необходими? На този въпрос се опитаха да си отговорят журналисти от едно американско издание.

Tesla - змиорки

Разбира се, не става въпрос за подмяна на батериите със змиорки - това все пак са живи същества. Но може например да се направи преносим генератор или така наречения разширител на обхвата, който би могъл да допълва батерията на електромобила.

Въпреки факта, че електрическата змиорка не е в състояние физически постоянно да генерира ток, учените все пак са намерили начин да "извличат" електричество от нея. Доказателство за това може да послужи краткият клип по-долу, на който се вижда как електрическа змиорка, поставена в неголям аквариум, захранва гирлянда за коледна елха.

На майтап може да се опитаме да разберем колко километра може да добавим към пробега на Tesla, ако електромобилът дърпа ремарке с аквариум с електрически змиорки, свързан към порта за зареждане.

И така, производителят твърди, че от обикновен американски контакт на 120V/15 A, електрическият автомобил ще получава 5-8 допълнителни километра на всеки час. Една възрастна змиорка е в състояние да подава напрежение до 800 V, но в по-голямата част от случаите не повече от 600 V. Колко често обаче змиорката е способна да подава ток и колко дълго този процес продължава?

Специалистът по електрически змиорки д-р Кенет Катания твърди, че животното произвежда 50 електрически импулса за 0,5 сек, тоест 1 импулс за 0,01 сек. Експертът обаче посочва, че това не е равно на 100 импулса за 1 сек. Така че на теория са необходими 2 змиорки за 1 сек подаване на ток. Като се вземе предвид, че упоменатият по-горе контакт осигурява мощност от 1440 вата (120 V, умножено по 12 ампера, получени от зареждащия порт), се оказва, че електрическите змиорки дават 2,4 пъти по-малко мощност всяка секунда.

Tesla - змиорки

Токът от контакта всяка секунда добавя почти 1,8 м пробег при зареждане. С нашите 600 вата от змиорката получаваме 0,75 метра в сек. Това е 2700 метра на час. Всичко това обаче са само теоретични изчисления - трябва да се има предвид, че самите змиорки дават електричество почти без прекъсване, така че в действителност са необходими малко повече от няколко змиорки.

Още повече: д-р Катания твърди, че змиорките трябва да бъдат принуждавани да произвеждат електричество, тоест да бъдат плашени - това е защитен рефлекс. Тоест, змиорките трябва някак си да бъдат плашени и дразнени цял час. Всяка змиорка има нужда от 750 литра вода, но нека си представим, че в този обем е възможно да поставим 10 - нека се нервират, от това имаме нужда. Също така ще оборудваме аквариума с хранилка и дисплей с тонколони, който трябва да вбесяват животните с най-гадните видеоклипове.

И така - с две змиорки в секунда ще са необходими 120 бройки, които да генерират ток за минута. Тоест за час работа трябва да умножите 120 змиорки по 60, което прави 7200 бройки. Разбира се, може да си представим, че всяка змиорка е способна на дава ток много по-често, но това бързо ще изразходва вътрешния им ресурс и организациите за защита на животните няма да се зарадва много.

Tesla - змиорки

Ако във всеки 750-литров аквариум има 10 змиорки, ще са необходими 720 аквариума, всеки от които тежи колкото един автомобил. Само водата в него ще към 750-760 кг. Тоест, ще са нужни към 540 тона вода. И не вземаме предвид масата на аквариумите, изработени от тежко стъкло, масата на храната и другото оборудване, необходимо за правилната работа на всичко това. Като цяло, дори ако от не направите ремарке, а стационарен пункт за получаване на ток от змиорки, в цялото това нещо няма никакъв смисъл. Ядрената енергия е по-добра!

0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 10 rate down comment
    56 ( преди 4 години )
    Пародията продължава,..нали беше леесно бе еко терористи, контакта и джиткаш,..въййй..то сиренцето с парици..кога видиш в гараж 12 киловатова линия кабели оставена ей така с 64 амперов прекъсвач..Хах..смях..*** вие гаражи нямате за тесли мечтаете.Абе що не съдите родителите си :) Хем са тровили комшиите с лади и жигулита,хем вас..
  • #4
    5 rate up comment 2 rate down comment
    До #2 ( преди 4 години )
    Хи хи Бай *** еколог рийш ли...голем майтап...що не си караш 20 г дръгел и не си траеш а?!)
  • #3
    10 rate up comment 4 rate down comment
    112 ( преди 4 години )
    И как ще гръмне балонът като всички големи производители са се насочили към електричеството ?
  • #2
    10 rate up comment 5 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Чакай ти да гръмне балона...А през това време трови децата си с "екологичния" дизел.
  • #1
    5 rate up comment 13 rate down comment
    васо ( преди 4 години )
    Аман от тсли.Още малко и балонът ще гръмне.