IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche се завръща към проекта за хиперкола

Автомобилът с двигател от Формула 1 ще има и пистова версия

Porsche се завръща към проекта за хиперкола

Компанията Porsche взе решение да продължи работа над 1,6-литровия V6 хибриден двигател, който първоначално беше разработен за участие в световния шампионат на Формула 1. По-късно програмата беше закрита, но агрегатът на практика е завършен и сега е подложен на нови тестове, съобщава Autocar.

Новият проект предвижда двигателят да бъде поставен на хиперкола, която да стане аналог на Mercedes-AMG Project One. При този модел също се използва V6 мотор от Формула 1. Първоначално в Porsche имаха намерение бъдещият флагман на марката да бъде напълно електрически, но инженерите срещнаха сериозни проблеми с батерията и в крайна сметка се върнаха към идеята за хибриден агрегат.

Бъдещата хиперкола на Porsche ще получи и състезателна версия, която ще участва в сериите за издръжливост (WEC), където ще бъде формиран нов клас. Това включва "24 часа на Льо Ман" и американските серии  IMSA.

Разработката на двигателя е поверена на същия екип инженери, който по-рано направи мотора V4 за спортните прототипи Porsche LMP1. Той работи и над електрически агрегат за Porsche във Формула Е.

Снимка: Porsche

0 от 500