IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Няма отърване от електромобила

Австриец не може да бракува разбитата си Tesla

Няма отърване от електромобила

Електромобилите се разпространяват със сериозни темпове, но все още не са навъртели достатъчно километри, за да е напълно ясно, колко точно струват на собственика си. Случай от Европа показва, че собствениците на електрически коли могат да имат сериозни проблеми, когато искат да се отърват от тях.

В Европа не можеш да изоставиш просто ей така разбит автомобил. В това се убеди австрийски собственик на Tesla, който дори по законен път не може да бракува своята потрошена машина.

Доминик Фреймут се блъснал в дърво през октомври, след което неговата Tesla, както често се случва в подобни случаи, се запалила и изгоряла напълно. Машината не подлежи на ремонт и възстановяване, като това е признато и от застрахователя. Но пък и няма как да бъде бракувана, тъй като акумулаторът е сериозно повреден и никой не знае как да го свали и рециклира.

Оказва се, че електромобилът не може да бъде превозен и в друга държава или дори друг регион на Австрия, тъй като това е незаконно и опасно. Австрийските предприятия, който се занимават с преработка на боклук, не приемат подобни отпадъци.

Ситуацията е толкова абсурдна, че Фреймут не може да държи разбитата кола до дома си, но и няма къде да я закара. В крайна сметка той получава помощ от компанията Tesla, която изпрати в Австрия свой екип. С негова помощ колата е закарана до сервиз, където ще бъде разглобена и едва след това, отново под надзора на експертите от Tesla, ще бъде закарана за рециклиране.

Снимка: Motor1

0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Асан-хасан ( преди 4 години )
    Батко ДАИ си адреса шата взема итеб и жената!
  • #7
    7 rate up comment 2 rate down comment
    пепе ( преди 4 години )
    Ми да си оправят законите смотаните австрийци. Не е проблем на Тесла това.
  • #6
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #5 Има ли воля, има и решения. Най-вероятно досега не са мислили за този проблем поради малката бройка на електрическите коли. Но сега ще бъдат принудени да направят организация за рециклиране. Има какво да се прави с батериите.
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #1 абе то за можене.. може.. ама нормално ли е се пита?
  • #4
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Дизелгейт ( преди 4 години )
    Даааа, Тесла си остава една голяма "ТЕСЛЪ". И на мен ми се иска електрическа кола, но за мен те все още са на етап "бебе" в своето развитие, най-вече техните източници на електроенергия.
  • #3
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Теслата ( преди 4 години )
    Така както е описано предполагам че рециклирането на въпросния електромобил излиза като сума по скъпо от самото му производство . Иначе продължаваме да чуваме от фенчета как това е бъдещето . Неудобната истина че към момента няма икономически изгоден начин за рециклиране на батериите на електромобилите някак остава встрани от цялата пропаганда . Но няма да е задълго . По същия начин хората вече започват да се противопоставят на монтирането на смятаните за панацея ветрогенератори .
  • #2
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Или институциите не са си свършили работата като са допуснали вноса на автомобил, за който не е осигурено рециклирне (предполагам и там се дължи някакъв вид "продуктова такса")?
  • #1
    14 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Значи може, стига желание да има.