IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Alfa Romeo B.A.T. 5, 7 и 9 – едни от най-красивите студии на Bertone

Класиките от 50-те ще могат да бъдат видян в Лондон в края на ноември

Alfa Romeo B.A.T. 5, 7 и 9 – едни от най-красивите студии на Bertone

Три изключително красиви автомобилни класики от 50-те години ще бъдат показани в Лондон по-късно през месеца. Това са трите дизайнерски студии от серията В.А.Т. на Bertone.

Съкращението на Berlinetta Aerodinamica Tecnica представя една от най-вълнуващите глави в историята на Alfa Romeo. Трите студии са дело на авиационния и автомобилен дизайнер Франко Скалионе, който работи с Нучо Бертоне, синът на Джовани Бертоне, основател на известното студио.
Трите модела B.A.T. 5, 7 и 9, които обикновено могат да бъдат видяни в Калифорния, ще стъпят на подиума на аукционната къща Phillips между 20-и и 23-и ноември.

Историята им е повече от интересна. Bertone получава поръчка от Alfa Romeo да създаде три студии на базата на Alfa Romeo 1900. Целта е била да поставят нов рекорд за аеродинамичност с коефициент за съпротивление от 0,19. Първата представена студия е B.A.T. 5. Тя дебютира пред 1953 г. на автосалона в Торино. Благодарение на коефициент на съпротивление от 0,23 и много ниско тегло от само 1100 килограма тя развива 200 км/ч.

През следващата година отново в Торино е показана B.A.T. 7. Тук обтекаемостта е докарана до краен предел, с което е достигнат желания коефициент от 0,19. Четирицилиндровият двигател с 90 к.с. е достатъчен за развиване на над 200 км/ч. Поради необичайната си форма автомобилът остава в историята като „Батмобил“.

Още една година по-късно, през 1955-а, дебютира B.A.T. 9. Той също е представен в Торино с идеята за серийно производство. Дизайнът е по-подходящ за шосето и за първи път в предната част виждаме емблемата на Alfa-Romeo.

Серията е продължена половин век по-късно. През 2008 в Женева дебютира Bertone B.A.T. 11, който се базира на Alfa Romeo 8C Competizione.

Снимки: Alfa Romeo

Вижте още снимки в галерията:

0 от 500