IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes остава поне още година в Формула 1

Не е изключено това да се промени и компанията да се оттегли в края на следващия сезон, обяви шефът на Daimler

Mercedes остава поне още година в Формула 1

Паралелно със състезанието за голямата награда на Бразилия, очите в света на Формула 1 бяха насочени към Mercedes. Причината за това бе изказване на новия шеф на Daimler - Ола Калениус по време на инвестиционен форум в Лондон.

Там шведският главен изпълнителен директор на концерна обяви мерки за икономия на 1,4 милиарда евро в областта на персонала и човешките ресурси до 2022 г. В същото време той каза, че в момента не се обсъжда бъдещето на отбора във Формула 1, който спечели световната титла шест пъти поред. Според изчисленията маркетинговата стойност, която той носи, е около един милиард евро.

Kallenius

Калениус обаче каза „в момента“. Това означава, че през 2020 г. отборът ще застане на старта със собствени болиди и като производител на двигатели. По-нататък маркетинговата стратегия на концерна може да бъде променена.

Причината за това е, че в края на 2020 г. изтича споразумението Конкорд, което задължава отбори като Mercedes да участват и занапред в шампионата. Преди крайния му срок евентуално отказване на отбора би означавало глоба в трицифрена милионна стойност. Не е ясно дали Mercedes ще подпише новото споразумение Конкорд, което влиза в сила от 2021 г. и би задължило марката да участва в следващите пет години.

Според информация на сайта F1 Insider, отборът вече е обявен за продажба. Интерес е проявен от руския милиардер Никита Мазепин и небезизвестния Роджър Пенске, който държи правата за сериите Инди и притежава пистата в Индианаполис. Пенске, чието състояние е определяно на 1,6 милиарда долара, има дълги традиции в спорта. Неговият отбор печели многократно 500-те мили на Индианаполис, а през 1994 г. това се случи с двигател Mercedes. Пенске е считан и за доверен човек на ръководството на Mercedes. През 1995 г. той бе посредник при покупката на дял от страна на Daimler в McLaren.

Mercedes ще остане в кралския клас на моторния спорт с по-ефективните хибридни мотори, за които Калениус вече спомена като част от бъдещата визия на концерна. От 2021 г. марката ще снабдява McLaren, Force India, Williams и Red Bull. Penske би бил петият отбор, който ще получава мотори от Mercedes.

Снимки: Mercedes

0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Неук ( преди 4 години )
    Не съм убеден, че АМГ има договор да доставя ДВГ и периферия и на РЕД БУЛ. Първо все още има ограничение за доставка на двигатели на повече от три отбора в това число и заводски ***. Написаното показва нарушение на тези норми. Правилата за 2021 не са изчистени в тази посока. А за Ред Бул има спекулации, но не и потвърден договор
  • #1
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    След тоя бой от Хонда и Верстапен вчера, може и още тая година да си тръгнат :D