IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС въвежда нова маркировка и за гумите

Енергоспестяващите колела трябва да се разпознават лесно

ЕС въвежда нова маркировка и за гумите

Европейския сюъз ще въведе нова маркировка, благодарение на която клиентите ще могат да разпознават икономичните модели. Тя влиза в сила от 2021 г., като ще засегне гумите на новите автомобили, обявиха от Европейската комисия.

За първи път енергоспестяващите гуми се появиха при електромобилите, където най-важен е побегът с едно зарждане на батериите. За по-добра ефективност те са по-тесни и по-твърди, което се отразява на комфорта и управлението на превозното средство. В същото време гумите са по-икономични, тъй като съпротивлението при тях е по-малко.

От Европейската комисия изчисляват, че именно този тип гуми води до намаляване на разхода на гориво с между 20 и 30%. Освен това тяхната изработка струва по-малко пари и така производителите пестят средства. Сега те ще трябва и да им поставят маркировка, която да ги прави лесно разпознаваеми за клиентите и съответно те да разберат, че през тях стои модел с по-нисък (или съответно никакъв) разход на гориво.

Идеята е в ЕС да започне масово използване на енергоспестяващи гуми, което ще се отраи на комфорта и донякъде на безопасността на автомобилите. На първо място обаче отново е поставена екологията и съответно намаляването на вредите, които е нанасят на околната среда.

0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Пълни глупости. еко гумите първо започнаха да ги слагат на хибридите на Тойота. Моят Приус го купих с Michelin Energy Saver и всички Приуси са оборудвани с такива. Сега има и по-нови с индекс + след името. Като цяло не са лоши гуми, но на мокро не са много добри. Само на мокро по-трудно зацепва при потегляне. Иначе в завои няма проблем. Моите ги търкалях 80 000 км. Много издражлива гума и няма изтъркване просто. Имаха още живот до поне 100 000 км но реших да ги сменя. продадох ги с 3 мм грайфер.
  • #1
    12 rate up comment 2 rate down comment
    none ( преди 4 години )
    То и сцеплението при тези "еко" гуми е намалено, ама зелените това не ги вълнува особено докато не изгубят пътя под колелата и после олеле загиналите се увеличиха ... Просто си трябва съвсем нова концепция за гуми без джанти за да се намали теглото и такива които могат да променят налягането си