IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Maserati направи последното Gran Turismo

Италианското купе отстъпва мястото си на електромобил

Maserati направи последното Gran Turismo

Maserati сглобяваше моделите Gran Turismo и Gran Cabrio в завода в Модена повече от 12 години, но поради големите промени в стратегията на марката, италианците решиха да ги пратят в историята. Последното купе беше кръстено Gran Turismo Zeda и получи специална цветова схема на каросерията. На местния диалект с думата Zeda се нарича буквата Z, но компанията казва, че всеки край е просто ново начало.

Последното Maserati Gran Turismo

Zeda е боядисан в три цвята - специални нюанси на синьо, черно и бяло с плавно преливане между тях. Финалното покритие също се променя от матово отпред до лъскаво към кърмата. От Maserati обясниха, че оцветяването на последния Gran Turismo е трябвало да символизира движението на компанията в бъдещето и прехода към нова ера.

Последното Maserati Gran Turismo

Gran Turismo и Gran Cabrio бяха основният продукт на Maserati в продължение на много години: купето дебютира на автомобилното изложение в Женева през 2007 г., а кабриолетът се присъедини към него две години по-късно. Върху дизайна на каросериите работеше ателието Pininfarina, а двигателят за тях е разработен съвместно с Ferrari. Maserati твърди, че досега са продадени 28 805 купета и 11 715 кабриолета.

Последното Maserati Gran Turismo

Заводът в град Модена ще бъде затворен за реконструкция и препрофилиране. Още догодина там трябва да започне сглобяването на напълно нов модел: според слуховете, това най-сетне ще бъде серийната версия на концепта Alfieri. Самите Gran Turismo и Gran Cabrio след известно време могат да се върнат към линията Maserati, но вече с друго качество - двата модела вероятно ще станат електромобили.

Снимки: Maserati

0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Maserati ( преди 4 години )
    Искат да спрат granturismo от производство за да направят на негово място електрически модел? Ццццццц това е ужасна грешка
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Момичето с БМВ-то ( преди 4 години )
    Е не е истина-просто красота!
  • #1
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Изглежда страхотно. Яка метафора за прехода от конвенционално задвижване към електрическо. Пожелавам им успех. Това GT е най-красивият автомобил в тоя клас от както е на пазара. Дизайн от преди 12 години, който и днес изглежда актуален. Вземи една Панамера от преди 5 години и веднага усещаш застарялата външност.