IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan продава европейските си заводи?

Компанията вече търси купувач за центровете в Съндърланд и Барселона

Японският гигант Nissan обмисля продажбата на европейските си заводи заради спадащите продажби в региона и прехода към електрическо задвижване, твърди Bloomberg, цитирайки "добре осведомени източници". Говорител на автомобилния производител каза само, че "на този етап" няма одобрен план за продажба на заводите.


Nissan, Съндърланд, завод

Заводът на Nissan в Съндърланд е един от най-големите в Европа, с капацитет над 450 000 автомобила годишно. Сега там се правят Qashqai и новото поколение на Juke

Според неофициална информация обаче компанията вече търсела купувачи за производствените си бази в Съндърланд, Великобритания, и в Барселона, Испания. Не е ясно дали японците искат да се разделят с единия, или и с двата завода. По-рано тази година те вече взеха решение да изтеглят луксозната си марка Infiniti от европейския пазар, до голяма степен заради задаващите се нови стандарти за емисии в ЕС.
 
След скандалното отстраняване на шефа на алианса Renault-Nissan Карлос Гон в края на миналата година японската компания регистрира спад в продажбите и драматично свиване на печалбите, които намаляха с 99% за първото полугодие на 2019. Наследникът на Гон Хирото Сайкава бе отстранен и сега от новоизбрания изпълнителен директор Макото Учида се очаква да стабилизира бизнеса, да съкрати чувствително разходите и да подобри отново отношенията с партньора Renault.


Nissan Juke, завод, производство

След отпадането на търговските мита Nissan може да внася бензиновите си модели в ЕС от Япония, а тук да произвежда само електромобили

Част от вече обявените мерки за преструктуриране включват съкращаването на 12 500 работници по цял свят и префокусиране на усилията към японския, китайския и северноамериканския пазар. В Европа делът на Nissan спадна до едва 2.5%, въпреки че новото поколение на бестселъра Juke може да обърне тенденцията.

Според информацията на Bloomberg в Nissan обмислят да се откажат от производството на автомобили с вътрешно горене в Европа и вместо това да ги внасят от Япония, след като митата отпадат. На Стария континент ще се правят само чисти електромобили като Leaf, което би направило голяма част от сегашния производствен капацитет ненужен.

Освен това Nissan планира да се откаже от моделите, които не носят печалба, и да затвори поделението си за бюджетни автомобили Datsun.

 

0 от 500