IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla патентова нов метод за подгряване и вентилация на седалките

Вместо две системи трябва само една и няма нужда от дупки в кожената тапицерия

Tesla патентова нов метод за подгряване и вентилация на седалките

Американският автомобилен производител Tesla патентова нов метод за подгряване и вентилация на седалките - с течност. Самата идея не е нова, но подходът на компанията е необичаен.

В колите с подгряване и вентилация на седалките се монтират две независими една от друга системи. За отоплението обикновено се използват много резистори, които се нагряват през преминаване на ток през тях. При другия процес пък се използват вентилатори и охладен  с помощта на климатика въздух, който преминава през малки дупки в кожената тапицерия. Tesla обаче реши, че и двете задачи могат да бъдат изпълнени от една, не толкова скъпа система.

Според информацията в патента, подгряването и вентилацията на седалките може да се извърши чрез допълнителен слой под тапицерията, в който ще циркулира течност. В този междинен слой трябва да се поставят нагревателни и охлаждащи елементи, както и малка помпа.

Tesla - патент, седалки

Не се споменава точно каква течност трябва да се използва, но очевидно не става дума за вода, която при минусови температури не е подходяща за такива цели, а степента й на разширяване и свиване при нагряване и охлаждане е твърде голяма. Този въпрос е много важен, тъй като течността не трябва да е отровна, а спиртът е най-добрият вариант. Независимо от това, още не е ясно какъв елемент ще се използва за подгряване и вентилация на седалките.

За съжаление, патентът не гарантира, че системата ще се появи в серийните автомобили - производителите често патентоват някакви неща, които след това не внедряват в моделите. В случая с Tesla обаче, която обича да прави нещата по различен начин, вероятността от появата на седалки с нова система за подгряване и вентилация е доста голяма.

0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Honda ( преди 4 години )
    ... отделно, една течност, за да охлажда, означава да стане студена до степен скреж, която ще се отдели извън тези тръбички, което ще докара яка влага под седалките... бе с други думи ще ми е интересно да разбера и видя какво ще направят
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Honda ( преди 4 години )
    Цитата:"Според информацията в патента, подгряването и вентилацията на седалките може да се извърши чрез допълнителен слой под тапицерията, в който ще циркулира течност. В този междинен слой трябва да се поставят нагревателни и охлаждащи елементи, както и малка помпа." -така-> до тука добре, но реално това ще е по-тежко от текущо измислените иновации и ще е податливо на повече проблеми, понеже ... само си представете течност под кожените седалки, а се спука, а целия дунапрен даде фира...
  • #7
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Вентилатор ( преди 4 години )
    Вентилацията представлява вкарване на свеж въздух. Отоплението и охлаждането (климатизацията) са нещо отделно. Вентилация ти е необходима и лете и зиме, най-малкото под формата на отваряне на прозорец, в противен случай настава смрад.
  • #6
    2 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    а от кога не е? вентилацията служи за охлаждане. а според теб, като не е за охлаждане за какво е?
  • #5
    4 rate up comment 1 rate down comment
    ОВКфен ( преди 4 години )
    И от кога охлаждане и вентилация е едно и също?
  • #4
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #3 А на гърба пък ще останеш без кръст и бъбреци. Особено зимата се изнеждавт от топлото и много бързо при най-малкото простудяване ще имаш проблеми. А и простудяването ще е много лесно, защото си се изнежил. лятото пък да ти духа хладно е още по-лошо. Схващания и проблеми с кръста са ти гарантирани.
  • #3
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Аз искам отопление на седалките което да грее само гърба. Не ми се рискува поколението заради комфорт.
  • #2
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Хаха ( преди 4 години )
    Тесларите откриха топлата вода. Евала..
  • #1
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    това с многото резистори е тотална глупост, резистора е само една жица, направена от специална сплав ,подобна на нагревател на печка, дълга няколко метра и нагъбата като подово отопление