IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Инструментите, от които се нуждае домашната автоработилница

От ъглошлайф до комплект шайби – за спокойната работа през уикенда понякога не е нужно много

Инструментите, от които се нуждае домашната автоработилница

Дейностите на хоби-механиците могат да бъдат най-разнообразни. Такива са и инструментите, от които се нуждаем, за да работим ефективно. Като професионалисти, с други думи.

В собствения си гараж човек може да направи много. Например да смени гумите или маслото. Или да ремонтира нещо. Опитните механици се занимават дори с пребоядисване. Какъв е наборът от нужните инструменти?

Изборът е огромен. Нужно е обаче и качество, за да няма „инциденти“ и „бели“. Много онлайн-търговци предлагат всякакви инструменти, но не всеки от тях – и нужното качество. Тук съветът ни е да се доверите на доказани фирми, а не на тези, които продават най-евтино.

Werkstatt

Какво да правим, когато искаме да оправим неизправност в боята? С прилична шлайфмашина, ъглошлайф и полирмашина вече сме едни гърди пред съседа си. Ако тук добавим и нужните машини за сухо и мокро изсмукване, домашната работилница ще остане чиста.

Истинският механик има нужда от много повече за разнообразните си дейности. Например чук, дрелка, оксижен и такер. Понякога се стига до рязане на болтове и преместване на тежки елементи. Тук важно е оборудването да бъде леко, ефективно и професионално.

Електрическите инструменти могат да бъдат много нервиращи, когато от тях висят кабели. Затова препоръката на специалистите е да се вземат акумулаторни пакети с различни електрически инструменти, които да ви направят независими от кабелите. Така ще бъдете и по-гъвкави. Те са подходящи и за захранване на радио и фенери.

Werkstatt

Въздухът под налягане играе голяма роля, особено при монтажа. Добра работа ще ви свършат малките монтажни компресори с пистолет за продухване, винтоверт и клапан за пълнене на гуми.

Малките части като гайки, кабелни връзки, шайби и уплътнители също не трябва да липсват. Това е особено нервиращо, особено когато ви трябват за нещо дребно. Същото важи за масло и WD-40, например. А за за реда в домашната работилница ще се погрижат системните кутии и работни станции. Те са сигурни и с едно движение достигате до това, което ви е нужно в момента.

Снимки: Automagazin

0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    mrasnik ( преди 4 години )
    норвежците, ще дойдат да приберат старите гоулфчета, ако им сменяш маслото и накладките зад блока...
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    държавата няма значение. говорим за България
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    ти в коя държава живееш
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Не знаех, че този, който те изпее получава комисионна, но щом казваш. И като те изпее какво? Идват и ти разбиват гаража ли? Без проглокорска заповед? И как ще стане, като съседът и никой не те е видял при затворени врати на гаража. без свидетели нищо не се случва. А и да има все тая. Правиш диагностика и толкова. Видял те е да човъркаш по колата, но това не е ремонт. Така, че всичко отпада. А ако по някаква случайност се стигне до съд, дори един първоглоксник от юридическия ще спечели делото.
  • #4
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    съседа като те изпее и си прибере комисионна от глобата и държавата като те вкара в обяснителен режим пък ти си съчинявай и пиши разкази бедна им е фантазията на собствениците на автомобили какви времена ги очакват само защото имат автомобил данъци винетки застраховки 1 000 на година само за това че си собственик
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Този лобистки закон дори и да го приемат, няма как да се спазва, по простата причина, че няма кой да контролира всеки гараж и всеки собственик на автомобил. А и друго, вкарвам си колата в гаража, затварям вратите му и си правя каквито и колкото ремонти искам. ще трябва да дойдат от ДАНС и да разбият вратата, за да ме хванат. Да, но аз ще им кажа, че не извършвам ремонт. Разглобил съм предницата примерно, за да видя какъв е проблема. Правя диагностика и търся проблема, а не ремонт. А сега де!
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    теслЪ ( преди 4 години )
    И като приемат закона , където пише , че не може да се извършват ремонти в гаража и зад блока - ко прайм с тия инструменти???
  • #1
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Едно от най-важните неща е да имаш подемник или в краен случай канал в гаража си. Оттам нататък списъкът с инструменти е безкраен според това какво можеш да правиш и какво искаш да правиш. Само хора, които нямат представа от техника и нямат техническа грамотност да не се захващат с неща, които не разбират, че може да стане наистина опасно. Един познат идва при мен без спирачки. решил да си смени спирачната течност, но не обезвъздушил системата добре. Добре, че е имал ръчна с жило, която работи.