IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво вече се знае за новото поколение на Skoda Octavia?

Бестселърът на чехите ще получи променени дизайн и интериор

Какво вече се знае за новото поколение на Skoda Octavia?

Премиерата на четвъртото поколение на най-успешния модел на Skoda - лифтбека и комбито Octavia е съвсем близо. Той ще бъде представен на официално мероприятие на 11 ноември в Прага. Ето какво вече се знае за автомобила.

Сегашната (трета поред) генерация на популярния модел е на пазара вече 7 години, като за този период тя беше обновена и успя да счупи всички рекорди по продажби. Новата Octavia се разработва от инженерите на VW Group, като ще претърпи сериозни промени. Голяма част от тях ще бъдат във външия вид.

Skoda Octavia

Последните "шпионски" снимки показват, че предните фарове на модела вече няма да бъдат разделени, като дизайнерите ще заложат на формата, използвана при флагмана на марката Superb. Решетката на радиатора също ще бъде увеличена, като това ще придаде по-агресивен външен вид на автомобила. Той ще получи нов релефен капак и предна броня с вградени фарове срещу мъгла.

Задната част си остава загадка, но се очаква при нея промените да бъдат по-малко. Ще се промени линия на покрива, а задните стопове ще бъдат по-широки. Както и при повечето нови модели напоследък, при Octavia ще бъде премахната емблемата на марката, а вместо нея отзад ще бъде поставено пълното име на автомобила.

Skoda Octavia

Очаква се, базовите нива на новата Skoda Octavia да бъдат оборудвани с 3-цилиндров турбодвигател 1,0 TSI. Най-мощната му версия ще развива 120 к.с. и 200 Нм. Ще има и по-мощен 1,5 TSI с 4 цилиндъра, който ще разполага със 150 к.с. и 250 Нм, както и 2,0 TSI със 190 с. и 320 Нм.

Дизеловите версии ще бъдат 1,6 TDI и 2,0 TDI, а за модела е предвидена и хибридна модификация, която ще се зарежда от електропреносната мрежа и ще предлага пробег само на ток. Тя ще бъде взаимствана от новото поколение на VW Golf GTE. Германският хечбек ще дебютира още през този месец. 

Ще има и високопроизводителна Octavia RS, като засега не е ясно на какъв агрегат ще разчита тя. Единият вариант е това да бъде модернизиран 2,0-литров бензинов турбомотор, а другият - хибридна система. Версията RS ще е достапна както за лифтбека, така и за комбито, като ще развива 245 к.с. и 370 Нм въртящ момент.

Skoda Octavia

Новата Octavia ще се предлага с механична и с автоматична скоростна кутия с два съединителя, а също така с предно предаване или със задвижване на четирите колела. Моделът е изграден на модернизираната платформа MQB, благодарение на която ще порасне малко на размери и ще има повече място в салона.

Интериорът също ще претърпи сериозни изменения, като ще се появи напълно нов виртуален приборен панел. Екранът на информационно-развлекателната система, който ще наподобява таблет, ще е заеме централно място. За първи път при Octavia ще се използва електрическа ръчна спирачка, благодарение на която ще се освободи повече място между предните седалки.

Снимки: Carsweek

0 от 500
  • #8
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Изцепката с фаровете беше точно за да диференцират Октавията от Супърба. Сега пак ги унифицират. НО имайте предвид че все пак колата все още е с камуфлаж и може да не изглежда толкова супърбски. Аз очаквам че ще изглежда повече като СкАлата. Ако съдим по цената на Скала новата Октавия не би трябвало да е по-скъпа. Освен ако не я сложат мек хибрид - той може да надуе цената
  • #7
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    пооправиха грозотил... дано не му вдигнат цената много.
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    ааа ( преди 4 години )
    Доста унифициран дизайн със Супърб. Жалко. Може бе трябва да има по-голяма диференциация между моделната гама. Поне от Пежо видяхме, че когато няма такава, то и продажбите са ниски и спадат и се налага промяна. Тази поука, май вече си я взеха и от БМВ и отсега ще виждаме и при тях по различни, макар и типични представители в сериите им.
  • #5
    6 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Ами как да изглежда,... то при автомобил на VAG групата резки проемени няма, не е трудно да предположиш как ще изглеждат и Golf и Audi. Двигателите - същите, ами шкодичка. Хубава количка, но с тия двигатели от VW, май по-добре KIA Ceed.
  • #4
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    ее поне няма да изглежда като китайско менте на Е класа, както досегашната фейсова изгъзица... не че на регулярната клиентела им е пречило това някога.. купуват си ги и така.
  • #3
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Хм ( преди 4 години )
    Купи си Дачия , по-евтина е и от аудито и от шкодата !А тая талига прилича на Ауди толкос , колко я съм Ален Делон.
  • #2
    5 rate up comment 2 rate down comment
    44 ( преди 4 години )
    Остави я. Те са си го написали.
  • #1
    12 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Изглежда като Ауди, но е десетки хиляди евро по-евтина от Ауди.Защо да си купувам Ауди?