IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Една от най-важните предпазни системи на автомобила се оказа провал

Всички пешеходи "загинаха" при тестовете на американската автомобилна асоциация

Една от най-важните предпазни системи на автомобила се оказа провал

Американската автомобилна асоциация (ААА) проведе тестове на различни автомобили, оборудвани със системата за откриване на пешеходци и се оказа, че тя не работи в нужни момент.

В изпитанията участваха Honda Accord, Tesla Model 3, Toyota Camry и Chevrolet Malibu (всички те са моделна година 2019). Първоначално колите бяха тествани на тъмно, но се оказа, че системата изобщо не реагира в такива условия. Отчитайки факта, че около 75% от пешеходците загиват именно в тъмната част на денонощието, това се оказва сериозен недостатък.

AAA

След това тестовете продължиха през деня, като всеки един от автомобилите участва в няколко различни сценария: възрастен човек пресича пътя на прав участък или веднага след завой, дете изкача на пътя между два паркирани автомобила и възрастен седи в края на пътното платно.

Освен времето, сериозна роля играе и скоростта на автомобила. Например, при сблъсък с пешеходец при 30 км/ч, шансът за получаване на тежки травми е 18%. При добавяне на 15 км/ч, рискът от тежки наранявания вече е 50%.

AAA

Системата се справя най-добре именно при 30 км/ч, като в тези случаи са избегнати 40% от сблъсъците. В случая с децата, автомобилите не успяват да реагират в 89% от ситуациите. А на теста, когато пешеходецът излиза внезапно зад ъгъла, са се провалили всички машини.

Експертите от ААА са категорични, че внедряването на подобни технологии в автомобилите трябва да продължи, защото това е единственият начин те да бъдат усъвършенствани и съответно приспособени към реалните условия на пътя.

Снимки и видео: AAA

0 от 500