IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

След дъждовното лято пазарът се напълни с "удавени" коли

Няколко съвета от експерти как да избегнете покупката на подобен автомобил

След дъждовното лято пазарът се напълни с

Водата причинява сериозни вреди на автомобилите - както видими, така и невидими. Затова и експертите предупреждават, че пазара на колите на старо след проливните дъждове и наводнения от това лято ще се появят много превозни средства, които буквално са били "удавени". А британското издание Autoexpress.co.uk директно дава някои съвети, как да бъде избегнато придобиването на такъв автомобил.

Мнозина напълно грешно смятат, че наводненият автомобил се нуждае от време за изсъхване, след като става същият, какъвто е бил преди това. Напротив, водата вреди на всички основни детайли и системи - двигател, спирачна система, електрическа система, електронни компоненти, стартер, изпускателна система (в това число и катализатор) и др. Крайният резултат е много неприятен и затова собствениците на такива коли бързо се опитват да ги продадат и да е отърват от тях.

Затова при покупката на автомобил на старо клиентът трябва да бъде особено внимателен и да обърне внимание на редица симптоми, които могат да му подскажат, че колата през тях е била наводнена.

1. Ако колата е била "удавена", то със сигурност електрическата система е пострадала. Задължително проверете светлините, мигачите, електрическите стъкла и всички подобни системи, за да се убедите, че те работят.

2. Търсете влага - някои места в автомобила изсъхват много трудно. Освен това в салона има характерната за влага миризма, която също може да ви подскаже много.

3. Проверете за ръжда - ако тя е прекалено много за възрастта на автомобила, то по-добре се откажете от покупката. Във форумите в интернет можете лесно да разберете, за колко време ръждясва определен модел.

4. Погледнете внимателно под капака и се убедете, че там също няма ръжда. Обърнете особено внимание на стартера, тъй като той страда най-много при наводняване.

5. Включете климатика на загряване и ако в системата за вентилация има вода, то тя щ се появи във вид на конденз и ще се натрупа по стъклата в автомобила.

6. По възможност се опитайте да изучите историята на автомобила, тъй като някои продавачи на "удавени" коли са получили обезщетение от застрахователя за повредите от водата и това е отразено в базата данни.

 

0 от 500
  • #1
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    В България болшинството внос е с удари (често кърпени само колкото да се продаде) и за това ръждата не е показател за давене. Но пак като видиш ръжда не взимай колата просто.