IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шефовете на VAG получиха официални обвинения

Прокуратурата заведе дела срещу Херберт Дийс и Ханс Дитер Пьотч заради дизелгейт

Шефовете на VAG получиха официални обвинения

Двамата водещи ръководители на Volkswagen Group - главният изпълнителен директор  Хеберт Дийс и председателят на Надзорния съвет Ханс Дитер Пьотч (на снимката в средата вляво и вдясно), бяха обвинени в манипулация на пазара в Германия, тъй като умишлено не са уведомили инвеститорите в концерна за скандала с манипулираните дизелови двигатели от 2015 г. 

Същото обвинение е повдигнато и на бившия изпълнителен директор на концерна Мартин Винтеркорн, става ясно от съобщение на прокуратурата в град Брунсуик, провинция Долна Саксония. Обвинителният акт е бил внесен по-рано днес, съобщи говорителят на прокуратурата Клаус Зихе.

Надзорният съвет на VW Group обяви, че се събира на извънредно заседание още днес, като на него ще бъде обсъдено обвинението. То вече е било осъждано на предишни сбирки на Съвета на директорите на концерна.

Адвокатът на Дийс също коментира действията на прокуратурата, като обяви, че клиентът му не е можел да предвиди спада на цената на акциите на Volkswagen на борсата. И допълни, че Дийс ще продължи да изпълнява функциите си, независимо от обвиненията.

До момента разходите на концерна за ликвидиране на последствията от дизеловия скандал достигат 30 млрд. евро, като по-голямата част от тях отидоха за глоби и компенсации на клиенти, както и за изкупуване на част от засегнатите автомобили.

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 6 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 4 години )
    Статията донесе голяма радост за изтерзаните жълти неудачници.А за тези дето мислят, само да кажа, че целта на дизелгейт са едни пари, едни големи пари .Защото, немците дръпнаха много напред, за всеки който разбира от автомобили и техника въобще, е ясно, че се търсят начини за спиране на немската авто промишленост.А т, нар. закони за ограничаване на дизела в Германия, идат от партията на зелените, финансирани от тойота, която не може да си продава фалшивите хибриди, дето не пестят и оскъпяват
  • #5
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    онзи дъртак как ли потрива ръце задето го свалиха от фолксваген така става като правят вътрешни преврати ако си го бяха оставили щяхме да се радваме на чистите дизели и да се възхищаваме на немската инженерна мисъл
  • #4
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Дошо ( преди 4 години )
    Ако към тази компания за затвора се присъедини и оня Гомн от рено, светът ще стане по-добро място!
  • #3
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Дали това не е натиск да ги принудят да построят завода в ЕС, а не в Турция?
  • #2
    12 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Не само в панделата, а и да я затварят най-после тази фабрика за лъжи! И да ги тикнат в затвора е все тая. Ще дойдат следващите, които пак и отново по стара традиция ще лъжат, мажат и манипулират. Това им е политиката на ВАГ откакто са създадени. Всъщност за създадени с лъжа от нац-истите и продължават в същият дух. Всички нацистки фирми и компании по принцип след ВСВ бяха затворени и преобразувани, само Фолк с Ваген незнайно как го оставиха, за да продължи нац-истката идея за пропаганда и лъжа.
  • #1
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Дедо ( преди 4 години )
    Аре у панделата сите!