IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Bosch ще плати 90 млн. евро за измамата с дизелите

Компанията създаде софтуера, който предизвика "Дизелгейт"

Bosch ще плати 90 млн. евро за измамата с дизелите

Доставчикът на части и оборудване за автомобили - компанията Bosch, ще плати глоба от 90 млн. евро заради това, че не е осъществил достатъчен контрол върху автомобилните производители, които са участвали в манипулиране на резултати от вредните емисии на дизеловите си двигатели, реши прокуратурата в Щутгарт.

Именно Bosch е произвел и доставил около 17 млн. технически устройства, с чието програмно оборудване се управлява двигателя на автомобила. То дава възможност да се провеждат изпитания на моторите, като съответно се намаляват нивата на вредните им емисии.

От компанията са приели техническата експертиза и няма да обжалват наказанието. То е одобрено и от прокуратурата в САЩ, където през 2015 г. избухна "Дизелгейт". Bosch ще плати 2 млн. евро за "регулаторно престъпление" и още 88 млн. за "икономически ползи".

Софтуерът на компанията се използва от компаниите във Vоlkswagen Group. Освен това Bosch участва и в направата на устройствата, използвани от концерните Fiat-Chrysler и General Motors.

Снимка: Bosch

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Иван ( преди 4 години )
    Bosch бяха пред фалит и Siemens изкупи по голямата част от нея и сега тя е собственост на Siemens
  • #3
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Опаа ( преди 4 години )
    Във почти всеки автомобил има 10-ки детайли на Бош. Тва са милиони и милиони детайли и устройста . Много голямата част от тях ,продължават да работят 10-ки години. Като сте толкова можещи , пробвайте се вие да произведете нещо ,поне толкова качествено. *** като гледам произвеждате само помия пред клавиатурата.
  • #2
    12 rate up comment 8 rate down comment
    патил ( преди 4 години )
    Микровълновата Сименс на третата година изгоря. Модела е HF15M552 за вграждане! Не си го вземайте в никакъв случай. Та тогава се заинтересувах и разбрах, че Бош и Сименс са едно и също с различни имена. Поредната немска измама. С колите им положението е дори още по-страшно. Само лъжи, манипулации, подкупи и измами. Имах някакво доверие в немското качество но ми го разбиха тотално.Не стига, че скъпи, а и не издържат повече от китайските ментета Немското качество е по-зле от китайско мента!Факт!
  • #1
    13 rate up comment 9 rate down comment
    патил ( преди 4 години )
    ...качеството на Bosch Моля?!?!? Качество?!?!? За какво качество говорим? Дай конкретен продукт, защото нещо не се сещам последните години да съм вземал нещо качествено от тях. Съдомиялната в кухнята на втората година издаде багажа. ремонта струва колкото нова. Оторизиран сервиз. Баси! Пералнята и сушилнята от същата марка. На 4-тата и 5-тата година дадоха фира. Ремонта по-скъп от нова. Оферта пак от техния сервиз. Бош и Сименс никога! Една и съща фирма са! Пак немски тарикатлъци и номера.