IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-добрите коли в историята на салона във Франкфурт

Една екскурзия в миналото показва защо това изложение е толкова важно

Автомобилният салон във Франкфурт се счита за един от най-важните не само в Европа, но и в света. Той отваря врати тази седмица и това е причината, поради която ви припомняме някои от най-забележителните модели в историята, дебютирали именно на него.

Може и да се изненадате, но самият автосалон се провежда в два града - във Франкфурт на Майн се излагат автомобилите, а в Хановер се показва товарните машини. А първата изложба се провежда в хотел "Бристол" в Берлин още през 1897 г., като на нея са показани цели 8 моторизирани превозни средства, като това е първото по рода си събитие в Европа.

Постепенно IAA (Международен автомобилен салон), както е името на изложението, набира популярност и през 1921 г. в него участват 67 производители, а през 1939 г. мероприятието е посетено от 825 000 души. Заради Втората световна война салонът не се провежда, като се завръща на сцената през 1951 г. Това става във Франкфурт, който е домакин на събитието и до ден-днешен. То е на всеки две години, като се редува с изложението в Париж.


Снимки: Производителите

Безусловно, показаните автомобили съвсем не са единствените звезди, получили признание на IAA. Там за първи път се появиха Porsche 959, концептът на първия Smart, изцяло алуминиевите Audi 300 и Opel Tigra, а също така Lamborghini Murcielago и Mercedes-Benz SLR. Факт е обаче, че именно във Франкфурт се ражда автомобилна история. А екипът на Automedia.bg и "Колела" и през тази година ще ви направи свидетели на най-интересното от автосалона.

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Сепуко (ВАГи), кога ще си направиш сепуко, за да ни отървеш от душевните си диарии?!?!?!? Зная, че немските фенове не блестите с особени интелектуални заложби, но чак пък толкова тАпи не ми се е вярвало, че има...
  • #2
    0 rate up comment 4 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 4 години )
    Еврпейските модели са безспорно най добрите за времето си, но хондата с 500 кубика маторче и хюндай пони са по скоро трагични.При тях е изненада, че са се появили там, макар че по късно хюндай решително скъса с всичко японско и сега е равноправен автомобил далеч пред японските полуфабрикати
  • #1
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Интересно по какъв точно критерии ги определиха, като най-добрите коли на салона? Всъщност за пореден път заглавието не отговаря на статията. Анонса под заглавието е по-точен. Чисто и просто е евтина реклама на изложението, като уж това са най-добрите коли в историята му. Отново пълни простотии!