IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо Ferrari има 100 дизайнери?

Над 200 клиенти на година си поръчват индивидуални модели

Защо Ferrari има 100 дизайнери?

Миналата година Ferrari откри собствен дизайнерски център, с което практиката да се възлага оформлението на различни модели на външни студия вече е част от миналото. Естествено, става въпрос основно за Pininfarina.

Главният дизайнер на Ferrari Флавио Манцони обясни, че екипът му наброява 100 човека и всички те са заети от сутрин до вечер, тъй като създаването на автомобилите е вече много сложен процес, а отделно от това е необходимо интегрирането на най-различни дизайнерски решения в архитектурата на автомобила от самото начало на създаването му.

С други думи, времената, в които производителят просто доставяше едно шаси на компанията за каросерии, отдавна са отминали.

„Технологичните и аеродинамични изисквания към автомобилите стават все по-сериозни ден след ден – обясни Манцони пред Autocar. – И ние трябва да работим съвместно с другите екипи, които създават всеки един модел.”

Манцони идва в Маранело през 2010 година, като в началото отделът му наброява едва няколко човека, днес са над 100, които се трудят в ателие с площ 1400 квадратни метра. Той потвърждава, че всяка година екипът му изпълнява индивидуални поръчки на над 200 клиенти, които си поръчват най-скъпите и уникални модели на италианската компания.

Манцони призна, че създаването на първия SUV модел на Ferrari ще е „най-голямото предизвикателство” за него и екипа му.

„Всъщност, ние имахме голям късмет – обясни дизайнерът. – Целият проект стартира от една идея, от нулата и имаме възможност да вкараме в него всички черти и акценти, които са част от същността на Ferrari, това е страхотна задача.”

0 от 500