IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Пет идеи, които може да променят автомобилната индустрия

Тези стартъп-фирми активно разработват революционни проекти

Uber направи поръчката на такси възможна само с два клика на смартфона, а BlaBlacar убеди света, че да се возиш с непознати хора в автомобил за съвместно пътуване е изгодно и удобно. Ето още 5 стартъп-фирми, които могат да променят автомобилната индустрия през следващите 10 години.

Да припомним - стартъп е проект, чиято задача е да предложи нещо принципно ново и да направи пробив в дадена индустрия. Въпреки високият риск, това е и един от начините дадена фирма да стане известна и да заработи солиден капитал.

WayRay 

Идеята на този стартъп е да проектира холографично изображения с подсказки на водача директно на челното стъкло на автомобила, използвайки през 2012 г. Технологията е измислена още през 2012 г., когато един от онователите на фирмата катастрофира, тъй като отвлича вниманието си с  GPS-навигатора. За да се възползва от разработката, производителят трябва да постави на приборния панел малък лазерен проектор и визьор, като и да закачи към компютъра на автомобила допълнителен прибор, който събира данни за маршрута, разхода на гориво, условията на пътя и поведението на водача. 

технологии

Щаб-квартирата на WayRay се намира в Цюрих, а центърът за разработки е в Москва, което не е случайно, тъй като един от създателите на стартъпа - Виктор Пономарьов, е руснак. Компанията се разраства непрекъснато и има свои представителства в САЩ, Хонконг, Китай и Германия.

МЭТР

Още един проект с руско участие, който вече се определя като  "Uber за евакуатори" (така се наричат машините за оказване на помощ на пътя, с които се откарват повредените автомобили). Идеята е на клиента да се предожат достъпни като цена и проверена като качество фирми. Те са вкарани в приложение за смартфон, като са подредени по цена, разстояние и рейтинг. Повикването на евакуатор става с няколко клика, като няма нужда от други обяснения - координатите на мястото на аварията се определят автоматично. 

технологии

По този начин машина на "Пътна помощ" може да бъде повикана по аналогия с поръчката на такси. Просто трябва да се отговори на няколко въпроса в приложението и да се добави снимка (по желание). С помощта на приложението може да се поръча смяна гума или гуми, зареждане на акумулатор или друг малък и бърз ремонт. Освен това, сервизът предлага и напълно безплатна онлайн-консултация с механик.

Zoox 

Този стартъп от Калифорния разработва напълно автономно безпилотно такси. Екипът на фирмата обаче иска да създаде нещо повече от автомобил с компютър. Идеята е превозното средство да бъде екологично, а дизайнът му да помага на пътниците да си общуват - седалките в салона са разположени една срещу друга.

технологии

Проектът е събрал вече повече от 500 млн. долара, но неговите създателите имах и доста проблеми. През 2019 г. те бяха дадени под съд от Tesla с обвинения за кражба на конфиденциална информация. Въпреки това, Zoox продължава да се развива и наскоро отпразнува 5-годишен юбилей.

EV Safe Charge 

Електромобилите продължават все по-активно да се "вписват" в живота ни, така че стартъпът EV Safe Charge разработва удобна инфраструктура за тяхното зареждане. Ключовата дума тук е "удобно", тъй като на клиента се предлага различни варианти на станции на водещите производители, а съща така мобилни устройва, които доставят енергия на труднодостъпни места.

технологии

Засега услугата работа само на територията на Щатите, като компанията се стреми да предложи на потребителите оптималния вариант - както за частни лица, така и за фирми. Например, един от нейните клиенти - 5-звезден хотел е поискал да бъде оборудван със станция за зарежа на Tesla, без да подозира, че тя ще работи само за електромобилите с тази марка. След намесата на фирмата е постигнат универсалния вариант, но грешката в подобен случай би струвала много скъпо.

Electric Vision Aircrafts (EVA) 

В много фантастични фирми машините на бъдещето не се движат по пътищата, а летя. Вероятно и този френски стартъп ще превърне тези фантазии в реалност. Фирмата разработва X01 - самолет с две места, който развива скорост до 400 км/ч, като заема площ от 10 км метра и лети напълно безшувно. Безопасността при полет се осигурява от радар и 12 камери.

технологии

Засега дата за официално представяне на X01 не е посочена, но компанията вече приема поръчки за покука на това нестандартно превозно средство. Всеки желаещ да го има, трябва да внесе депозит в размер на 284 000 долара.

Снимки: depositphotos.com


 

0 от 500