IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германски инженери измислиха зарядна станция на метанол

Устройството излиза със 150 000 евро по-евтино от стандартния комплекс

Германски инженери измислиха зарядна станция на метанол

За направата на стандартна станция за бързо зареждане на електромобили са нужни много усилия, тъй като електричеството трябва да постъпва в огромни количества и с висока мощност на заряда в акумулаторите на колите. Кабелите и другото оборудване също не са никак евтини, така че подобна станция струва скъпо.

Берлинската компания ME Energy предложи своя решение, при което електричеството се произвежда на място от двигател с вътрешно горене, работещ на биометанол. Така не се използват изкопаеми горива, а органични отпадъци или растения - тоест възобновяеми източници. Това прави зарядната станция по-екологична от стандартното устройство, пресмятат създателите й.

Освен това, подобна станция за зареждане е напълно автономна и не зависи от електрическата мрежа.

Самата идея се ражда, докато основателите на ME Energy - Александр Зол и Холгер-Инес Адлер, работят съответно в Bosch и Daimler. Първоначално те планират да разработят технологията като двигател за електромобил. Когато става ясно, че нейното използване в транспортни средства ще бъде доста скъпо, те решават да направят автономна зарядна станция.

Станцията за бързо зареждане на метанол е със 150 000 евро по-евтина от стандартното устройство. С 1500-литров резервоар за метанол и мощност от 150 кВт автономната станция ще струва не повече от 80 000 евро.

В ME Energy се надяват, че станцията им ще бъде готова за серийно производство през 2020 г.

0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    peno ( преди 4 години )
    Германските електромобили ще са на дизел. Ще имат ДПФ филтър, които ще се развалят за 12 месеза. И ще трябва да им сипваш и пикня освен нафта, че да вървят.
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Ако беше дошъл по-рано щеше да видиш че в статията пише "..Това прави зарядната станция по-екологична от стандартното устройство ЗАЩОТО НЕ ИЗХВЪРЛЯ СО2...". (по спомен)Но беше коригирано.Възможно e в оригиналната статия да е пишело без СО (без 2). Което би било вярно.
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До първия ( преди 4 години )
    Дръвчо, вземи се поограмоти какво е намалението на СО2 при изгаряне на етанол и биоетанол, преди да пишеш глупости. Добави и почти пълната липса на други отровни или замърсяващи вещества и евентуално може да проумееш защо хората работят в тази насока. https://afdc.energy.gov/vehicles/flexible_fuel_emissions.html
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Биометанец ( преди 4 години )
    Хахаха, ще умра от смях.
  • #1
    11 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    И как така като гориш въглеродно базиран продукт не генерираш СО2. Освен ако не са измислили как да преодолеят законите на физиката и химията.