IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои коли се крадат най-много в Москва

Японските модели доминират в Топ 5 за първата половина на 2019 г.

Кои коли се крадат най-много в Москва

В петък ви показахме най-крадените коли в Америка, сега е ред на тези в руската столица Москва. Класацията е на местна застрахователна компания и се отнася за първата половина на 2019 г. Предпочитанията на крадците спрямо миналата  година са се променили: те по-често са започнали да задигат Skoda Octavia, показва проучването.

Списъкът е съставен въз основа на получените в Москва оплаквания от клиенти, застраховани срещу кражба на МПС-то. Оказва се, че в периода януари-юни на 2019 г. най-често за кражба на автомобила им са съобщавали собствениците на Toyota Land Cruiser (1,09%), като година по-рано този модел е бил едва на осмо място в класацията.

Втора позиция заема Toyota Land Cruiser Prado (1,00%), а трето се пада на Skoda Octavia (0,88%), която досега не беше популярна сред автоджамбазите. В същото време от челната петица изпаднаха Kia Sportage, Toyota RAV4 и Mazda CX-5, които заемаха съответно трета, четвърта и петата позиция през първата половина на 2018 г. Сега на четвърто и пето място са съответно Lexus LX (0,76%) и Toyota Camry (0,71%).

Skoda Octavia

Специалистите подчертават, че в последните години моделите на Toyota постоянно са били сред първите три най-крадени в Москва и Московска област, като най-често са задигани за последваща легализация и експлоатация с други номера. Бюджетните модели пък по-често се крадат за разглобяване и последваща продажба на части. Фактът, че Skoda Octavia попадна в класацията тази година, индиректно отразява ситуацията на черния пазар на резервни части.

Топ 5 на най-крадените модели в Москва повтаря тенденцията за цяла Русия: апашите са "разлюбили" корейските кросоувъри и вече по-често насочват вниманието си към скъпите японски джипове. Трите най-крадени автомобила в Русия са Toyota Land Cruiser Prado, Toyota Land Cruiser и Lexus LX с честота на кражбите съответно 0,78, 0,67 и 0,52 процента.

0 от 500