IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Peugeot затваря Vauxhall при твърд Брекзит

Заводът за Astra в Елсмиър ще бъде преместен в Южна Европа

Френската група PSA е готова да закрие основния завод на Vauxhall в Елсмиър Порт, ако се стигне до излизане на Великобритания от ЕС без сделка. Главният изпълнителен директор Карлос Тавареш потвърди, че групата вече е харесала локация в "южна Европа", където да премести производството на Opel Astra.


Карлос Тавареш, Vauxhall

Вторият завод на Vauxhall - в Лутън - засега изглежда вън от опасност. В него се произвеждат ванове, като доста по-голям дял от продукцията е за вътрешния британски пазар

Vauxhall Motors е една от най-старите автомобилни компании в света, основана още през 1857 като производител на помпени мотори. След придобиването си от General Motors през 1925 обаче постепенно се превръща в клонинг на германската Opel, предлагайки нейните модели с десен волан. Сега основното производство в Елсмиър, в северозападната част на Англия, е на Opel и Vauxhall Astra.

Запитан от The Financial Times за производството на следващото поколение на Astra, Тавареш заяви: "Честно казано, бих предпочел да я оставя в Елсмиър, но ако условията се влошат и не мога да направя автомобила печеливш, тогава трябва да защитя компанията... Имаме и алтернатива на Елсмиър".

В момента Opel/Vauxhall има около 1000 работници в Елсмиър, и още толкова в завода в Лутън, който произвежда основно ванове. Около 80% от продукцията на първия завод се изнася за Европейския съюз. Твърд Brexit най-вероятно ще сведе Vauxhall от компания със собствено производство само до табелка.
 
Новият британски премиер Борис Джонсън обяви, че ще предоговори условията за напускане на ЕС с Брюксел, но "при всички случаи" страната ще излезе от общността на 31 октомври - със или без сделка. Още в първия му ден на Даунинг Стрийт обаче от Еврокомисията го уведомиха, че предложените на Тереза Мей условия са окончателни и не подлежат на повече преговори.

В петък браншовата организация на автомобилните производители и търговци във Великобритания предупреди Джонсън, че излизането без сделка излага на заплаха самото оцеляване на сектора.


Opel, Vauxhall, Елсмиър завод


"Нужна ни е яснота какво ще се случи през октомври, що се отнася до митата - за части, идващи от континентална Европа или от други страни по света, и също за автомобили, изнасяни от Обединеното кралство за Европа. Това е всичко, от което се нуждаем, с останалото ще се справим сами", подчерта Тавареш.

В момента производството на Astra е поделено между Елсмиър и полския завод на Opel в Гливице. Следващата генерация ще се прави в Рюселсхайм, в централата на Opel, и на още едно място, което явно тепърва ще се уточни.

Ford и Honda вече обявиха затварянето на заводи във Великобритания, а други компании намалиха производството там и преместиха ключови модели другаде.

 

0 от 500