IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мъск: Колите на Tesla ще поскъпнат драстично

С работещ автопилот стойността им ще се увеличи "няколко пъти", признава шефът

Ако изобщо някога сте планирали да си купите Tesla, моментът е сега, защото съвсем скоро моделите на компанията ще поскъпнат драстично. Потвърди го лично шефът Илон Мъск чрез любимия си метод на комуникация - Twitter. Скокът ще дойде с въвеждането на пълен автопилот в автомобилите.


Илон Мъск, Tesla, автопилот


"За да бъда ясен, и в бъдеще потребителите ще могат да си купят Tesla, но цената ще се покачи значително, защото една напълно автономна кола, която може да функционира като роботакси, ще бъде няколко пъти по-ценна от неавтономната кола", писа Мъск.

Мъск е едва вторият водещ мениджър в автомобилната индустрия, който признава, че автономното управление ще е много скъпа опция. През пролетта в разговор с Automedia.bg Клаус Фрьолих, шефът по развойната дейност на BMW, потвърди същото. "Най-важната задача сега е да намалим цената, защото първото поколение на ниво 3, което скоро ще предложим, ще е може би най-скъпата опция, която можеш да избереш", призна Фрьолих.

Колкото до Tesla, Мъск отдавна твърди, че автомобилите му са напълно подготвени за изцяло автономно управление - поне като хардуер. Остава само да се доразработи софтуерът и да се изчистят законовите препятствия. Когато това стане, моделите на Tesla ще могат да се управляват съвсем сами. Компанията планира да пусне и собствена услуга за споделено пътуване, която да се конкурира с Uber.


Tesla автопилот


Сега Мъск подчертава, че такава кола, способна сама да печели пари, ще е много по-скъпа от обикновената - нищо, че единствената разлика ще е в един софтуерен ъпдейт.

Разбира се, остават множество въпроси около реалните срокове на това "съвсем скоро". За момента нито една компанията, включително и Tesla, не е готова да предложи дори пълно ниво 3 (при което водачът може за определени моменти да остави контрола на компютъра и да чете вестник, например). Няколко компании, като Tesla, Audi и GM, предлагат лимитирано ниво 3. Оттам до ниво 5, при което изобщо не е необходим шофьор, има още много път.

Преди няколко години Мъск определи 2020 година като крайния срок за пълния автопилот, но напоследък не е потвърждавал датата. Регулаторите също не изглеждат готови да разрешат подобни автомобили.



 

 

0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 1 rate down comment
    до лорда ( преди 4 години )
    По принцип съм съгласен с теб. И не мога да разбера тази концепция хем спортна хем луксозна кола пък накрая тя такси. Колко пари ще ти избие? Колко ще я направят на ***? Като даваш толкова пари очакваш нещо специално за себе си.Но от друга страна ако искаме нормална градска среда без купища задръствания и гаден въздух това е пътя. Въпроса е защо автономните коли трябва да за 5метрови лимузини със стотици коне и 1000 км пробег след като само за града ти стига един Нисан Лийф, Киа Соул и тн
  • #7
    2 rate up comment 2 rate down comment
    lordlosh ( преди 4 години )
    И за какво действително ми е това роботакси ? Малко са ***, които дават по 100+К с идеята да си купят просто луксозно такси.Реално който дава такива пари иска да усеща колата.Няма ли да спрат да ни занимават с тия автономни глупости.Не знам за какво изобщо се занимават с тия простотии.Като искаш само да се возиш си има таксиката, автобуси, трамваи и т.н.Колко *** трябва да си, че да дадеш 100+к и да не си караш колата?
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    И за чий му трябва на човек това автономно желязо??? Има си автобуси, трамваи и влакове за такива дето ги мързи да карат сами колата си.......
  • #5
    4 rate up comment 4 rate down comment
    ? ( преди 4 години )
    Да оправят кое? "батерийте"..? Тва "Батерий" римски пълководец ли е или римска провинция? Ти "кой сме ние" ли казваш? Я първо си оправете вие правописа и тогава пишете заръки към инженерите, че става бая комично като ми почнете с тея "завой"
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Това вече се случи - базовата модел 3 поскъпна с 4к долара защото вече не може да се поръча без автопилот. А това изказване е само да сръчка тези които се чудят дали да купят и да ги пришпори - Чист маркетинг както обикновено
  • #3
    6 rate up comment 4 rate down comment
    младен ( преди 4 години )
    "С работещ автопилот стойността им ще се увеличи "няколко пъти", признава" - ама ние това не го искаме. Я оправете първо батерийте, пробега и цената че да санат масови електричките и после си играйте с това.
  • #2
    5 rate up comment 5 rate down comment
    virusdan ( преди 4 години )
    През Хикса, Игрека и другата буква ми е. Хуавей скоро ще започнат и коли да правят.
  • #1
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    то така или иначе идва значително по-скъпо опция за пълен автопилот сега струва мисля че беше 7 или 8К долара а за който не иска не би трябвало да е по-скъпо