IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шефът на BMW обяви, че си тръгва

Наследникът на Харалд Крюгер може да стане ясен още на 18 юли

Шефът на BMW обяви, че си тръгва

Главният изпълнителен директор на BMW Харалд Крюгер сложи край на спекулациите около бъдещето му начело на компанията, след като днес е уведомил надзорния съвет на автомобилния гигант, че ще се оттегли след края на мандата му, който изтича на 30 април догодина.

„Днес Харалд Крюгер информира председателя на надзорния съвет, че няма да се кандидатира за нов мандат след изтичането на настоящия му”, официално съобщи днес BMW.

От компанията допълниха, че въпросът с наследника на Крюгер ще се обсъжда на 18 юли.

Фаворити за поста са шефът на производството Оливер Ципше, главният финансов директор Николас Петер и членът на борда на директорите и шеф на развитието Клаус Фрьолих.

„След над 10 години в борда на директорите и над 4 години като главен изпълнителен директор на BMW Group, искам да преследвам нови професионални предизвикателства и да използвам разностранния ми международен опит за нови проекти”, обяви Крюгер в свое изявление.

Под ръководството на Крюгер BMW сдаде първата позиция сред най-добре продаващите производители на луксозни автомобили, изпреварен през 2016 от Mercedes, напомня агенция Reuters.

Преди да оглави компанията Крюгер отговаряше за производството, като беше избран за главен изпълнителен директор през декември 2014 и официално пое поста през май 2015, като замести Херберт Дийс, който премина във Volkswagen.

53-годишният Крюгер избягва изяви пред многобройна публика, след като припадна на сцената при първата си поява като шеф на BMW на автомобилното изложение във Франкфурт през 2015 година.

По-рано тази година на пресконференцията при обявяването на годишните резултати на BMW темата за евентуалния нов договор на Крюгер беше старателно избягвана от всички големи шефове, включително и от самия Крюгер, който заяви, че този въпрос ще се реши от надзорния съвет.

0 от 500