IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai представи турбомотор с нова система

Двигателят с обем 1,6 литра използва технологията CVVD (ВИДЕО)

Hyundai представи турбомотор с нова система

Първият сериен двигател със система за изменение на фазите на газоразпределението бе направен от Alfa Romeo още през 1980 г. След 21 г. компанията BMW пусна мотор с функция за регулиране на височината на повдигане на клапаните и оттогава и двете технологии се използват масово от повечето производител.

Концернът Hyundai до момента идва такива агрегата - CVVT (Continuously Variable Valve Timing) и CVVL (Continuously Variable Valve Lift). А сега корейците са готови и с трети механизъм, които е поучил иметоCVVD (Continuously Variable Valve Duration).

Hyundai 1.6

Новата разработка позволява плавно да се променя продължителността на отваряне на изпускателните клапани. В същото време се запазва височината на откриване, като се регулира количеството на вкарвани в цилиндрите въздух при постоянно отворена дроселна клапа. Механимът CVVD на практика повтаря това, което прави CVVL, но доста по-бързо.

Системата ще се използва при нов 1,6-литров бензинов турбомотор T-GDi от семейството Smartstream. При него клапаните ще се отварят повече при ниски обороти, като така подобряват икономията на гориво, тъй като намаляват съпротивлението. При по-високи обороти клапаните се затварят по-бързо в самото началото на изгарянето и позволяват получаването на допълнителна тяга и на динамика.

Hyundai 1.6

Технологията ще позволи да се намали разхода на гориво с 5%, а нивата на вредните емисии - с 12%. В същото време динамиката ще се подобри с 4%, твърдят от Hyundai. Освен това е увеличено от 250 на 350 бара налягането на впръскването и са намалени с 34% загубите при триене. 

Новият 1,6-литров турбомотор ще се появи при новото поколение на Hyundai Sonata, където първоначално ще развива 180 к.с. и 265 Нм въртящ момент. Продажбите на модела с този мотор ще стартира още през тази година.

Снимки: Hyundai

0 от 500