IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda показа Superb от 1948 година

Реставрацията на лимузината е отнела над 3 години

Skoda показа Superb от 1948 година

От десетилетия насам Skoda използва името Superb за най-големите си и луксозни модели. Наименованието Superb беше съживено през 2001 година, а първите автомобили с това означение се появяват преди Втората световна война, когато дебютира моделът 640 Superb.

След войната Skoda отново се насочва към производството на автомобили, а от 1946 година започва сглобяването на модела Superb. До края на 40-те години са произведени точно 158 бройки от луксозния модел, като един от тези автомобили е напълно възстановен и е изложен в музея на Skoda в Млада Болеслав.

Skoda Superb 1948

Този Superb от 1948 година е бил използван от туристическата дирекция в Карлови Вари в продължение на 20 години, след което е бил върнат на Skoda. След това автомобилът прекарва над половин век в ремонтната база на музея на компанията, където реставрацията му се бави заради липсващи резервни части. В крайна сметка едва през 2017 всички необходими компоненти са набавени, произведени и доставени и реставрацията на луксозния Superb става факт.

Skoda Superb 1948

„В продължение на над 3 години реставрирахме този уникален автомобил, за да можем да го върнем към оригиналното му състояние на нова кола – обясни директорът на музея Андреа Фридлова. – Този Superb OHV е един от първите автомобили, закупен от музея през 1968 година. Тогава обаче той пристига в лошо състояние, с много липси, а тапицерията на салона липсва напълно. Но успяхме да възстановим всичко и много се гордеем с резултата.”

През 2019 Skoda отбелязва 85 години от появата на първия Superb, като този автомобил ще е част от експозицията в музея до есента.

0 от 500