IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW направи автомобил с чудовищен въртящ момент

Експерименталната 5-Series се задвижва от 3 електромотора

BMW направи автомобил с чудовищен въртящ момент

Компанията BMW представи версия на 5-Series с нулеви вредни емисии, която ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 3 секунди. Задвижването на седана става с 3 електромотора със сумарна мощност 720 к.с.

Както съобщава изданието Motor1, като се позовава на собствена информация, въртящият момент при този електромобил е 10 000 Нм. Това обаче е т. нар. "въртящ момент при колелата" - показател, който стана модерен покрай маркетинговите усилия на Tesla. Инженер от BMW се свърза с екипа на Motor1 и уточни, че макар това число да е технически вярно, по-коректно ще е да се каже, че максималният въртящ момент на двигателя е 1150 нютонметра - също много внушителен показател. Два от електромоторите са на предната ос, а един на задната, като системата за разпределение на тягата може да прехвърля до 100% от въртящия момент на всяко едно колело.

BMW 5-Series

Трите електрически двигателя се захранват от комплект литиево-йонни батерии с капацитет 45 кВт/ч. Теглото на електрическата 5-Series е цели 2300 кг., като почти цялата конструкция на каросерията и на окачването (без предната част) са взети от седана BMW M550i xDrive. Предното окачване е от 7-Series.

В компанията нямат намерение да превръщат този електромобил в сериен модел, но обещават повечето технологии, използвани при прототипа, да намерят място в бъдещия кросоувър iX3. За разлика от седана, той ще получи не 3 електромотора, а само един. Дебютът на този модел ще ссе състои през 2021 г.

Снимки: Motor1

 

0 от 500