IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW и BMW ще инвестират 1 млрд. в заводи за батерии

Двете предприятия ще бъдат построени в Германия и Швеция

VW и BMW ще инвестират 1 млрд. в заводи за батерии

Продажбите на електромобили набират обороти и големите производители имат нужда от все повече литиево-йонни батерии. По-голяма част от тях се правят в Китай и Южна Корея, което често създава проблеми с доставките. Това кара големите играчи да търсят нови варианти.

Един от тези варианти е построяването на собствени заводи за производство на литиево-йонни батерии в Европа. Два от германските автомобилни гиганти - Volkswagen и BMW, ще ивестират именно в такъв проект 1 млрд. евро.

Всъщност, фабриките за акумулаторни батерии ще бъдат двe, като ще ги строи компанията Northvolt. Първата ще се намира в Шелефтео (Швеция), като нейното строителство стартира през август, а производството на акумулатори трябва да започне през 2021 г. Първоначално мощността на фабриката ще бъде 16 гВт, което е малко по-слабо от това на Gigafactory 1 Tesla, изработваща 20 гВт на година.

Перспективата обаче е шведското предприятие да удвои мощността си до 2024 г. По това време трябва да започне работа и заводът в Германия, в който съдружници ще бъдат Volkswagen и Northvolt.

Снимка: Carscoops

0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Елончо направи първата фабрика преди 4,5 години и вече мисли как да елиминира кобалта и как да купува литиеви мини. През това време строи втора фабрика и готви още 2. Уекичко са изостанали останалите.
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Туземец означава местен, ***. Ти си туземец за Европа.
  • #3
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Пилот ( преди 4 години )
    Ми много имат Латинска Америка Северна Америка Азия и тн.Европа си е зле и все повече *** ще вкарва ама те не работят.
  • #2
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    до долния: А според теб кой континент има население - само Америка?Като ти чета писанията се убеждавам в едно - вероятно не трябва да те считаме като европейски гражданин
  • #1
    1 rate up comment 9 rate down comment
    Пилот ( преди 4 години )
    Европа няма население няма работници което прави всяко ново производство безпредметно.