fallback

Германия го закъса за тираджии

Местната икономика се нуждае от близо 60 000 шофьори на камиони

Германия страда от остър недостиг на шофьори на камиони, като ситуацията е толкова тежка, че съвсем скоро се очакват и проблемите с доставките, съобщава Deutsche Welle.

Според немските организации, занимаващи се с достави и логистика на товари, в момента икономиката на страната се нуждае от десетки хиляди тираджии. Различните сметки варират между 45 000 и 60 000 водачи на големи камиони. Причината е, че всяка година в Германия се пенсионират около 30 000 шофьори, а на тяхното място идват не повече от половината.

Почти 2/3 от шофьорите на големи камиони са на възраст над 55 години, а тези под 25 години са едва 2,5%. Професията е изцяло мъжка, тъй като едва 1,7% от тираджиите в Германия са жени.

Причината за отлива са най-вече ниското заплащане, тежките условия за труд и увеличаващото се време, което шофьорите прекарват далеч от дома си. Ако тази тенденция се запази, през 2030 г. немската икономика ще се нуждае от 150 000 водачи на големи камиони, а това със сигурност ще доведе до криза в компаниите, осигуряващи превозите и доставките.

fallback
  • #9
    Жорката ( преди 4 години )
    Да вземат да разрешат КАБОТАЖИТЕ и ще мирясат , а не да се чудят как да ни изгонят от западна европа
  • #8
    ss ( преди 4 години )
    Германската икономика е една от най-силните в света/да не кажа най-силната/, и е съвсем нормално да не стига работен персонал. То не са само шофьори, като почнеш от чистачи до IT специалисти, около един млн. свободни работни места имат!!
  • #7
    анонимен ( преди 4 години )
    Някой е изтрил втория коментар на който отговорих и сега друг коментар се явява втори. Опонирах, че има тирове много в Германия, но малко са немските. Полските и други нямат значение, защото все пак за немски тираджии говорим, а не за полски и др! Немските просто ги няма, заради много фактори. А за автономни превози е прекалено рано да се говори. Много рано. Точно в Германия тези превози много трудно ще намерят почва. Хората са негативно настроени към това и с право. Никакъв шанс!
  • #6
    следващата стъпк ( преди 4 години )
    Просто немците се готвят за следващата стъпка: Автономни тирове. Дори и днес технологията е налична, но профсъюзите в германия са прекалено силни. Сега с малко пропаганда ще насадят мнението, че икономиката ще загине, защото няма шофьори. И ще дойдат със готовото вече решение да спасят положението:
  • #5
    анонимен ( преди 4 години )
    До 4 - приателю, не гледай толкова регистрацията. Това, че са чужди не значи че не въртиат глоксове в Германия. Отдавна този пазар е залят от източно европейски превозвачи, зщтото са по евтини, и фирмите са рег. в Полша, Унгария.. понимаеш за какво иде реч? Относно паркингите, може би траибва да се разходиш малко повече, но по А5 посока Базел има поне 3 огромни паркинга, както и по А6 и А61. И понастоящем се разширяват където може.
  • #4
    анонимен ( преди 4 години )
    Като чуя, че Дойче Зеле е пуснал "новина" и ми става ясно, че пак някоя манипулация ще е! В случая новината е вярна обаче. Непрекъснато се търсят шофьори и наистина заплащането им е мизерно. Даже повече от мизерно. Но проблема не е само в заплащането. Да изкараш Ц категория в Германия не е толкова лесно, както у нас и струва около 10 000 евро. Автошколите предлагат разсрочено плащане, но познайте колко хора ще ги дадат тези пари и после да мизеруват,като шофьори. Така,че това е главния проблем!
  • #3
    До: #2 ( преди 4 години )
    Къде е този паркинг със 100 парко места за тирове, че нещо не се сещам за такъв в Германия? Само на Шела на Кирхайм са толкова. А слезе ли да разгледаш регистрационните табели на тировете? Гарантирам ти че 60% най-малко са полски тирове, следват румънски, унгарски, чешки, холандски, а най-малко са немските. Така, че инфото ти не струва, че си бил видял много тирове. Чужди са!
  • #2
    .. ( преди 4 години )
    Така, както е описано в статията, човек може да си помисли, че немците са го закъсали.Но не е баш така. Ако беше вярно всички наши тираджии щяха да са вече там и ние да нямаме тираджии... а ние тираджии си имаме... и турците гледам имат...
  • #1
    анонимен ( преди 4 години )
    Не знам колко колко го е закъсала, в 6 вечерта паркинги със 100 паркоместа за тирове са препълнени
fallback
Последни