IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европа ще се бори за малките си автомобили

Новите екологични стандарти се оказват сериозен проблем за тези модели

Европа ще се бори за малките си автомобили

В САЩ се купуват големи автомобили с по-слабо оборудване, но в Европа се случва точно обратното - малки коли с много допълнителни опции и системи. Точно това обаче поставя тяхното бъдеще под сериозна въпросителна, като причината са новите екологични стандарти, които стават задължителни за държавите от ЕС.

"Новите правила за вредни емисии ще изискват от всяка кола технологии, струващи хиляди евро. При големите автомобили маржът в цената може да покрие тези разходи, но при малките това няма как да стане. Съответно, цената им ще скача, а това може да бъде фатално", коментира Марк Уорбъртън, анализатор в брокерската фирма Sanford C. Bernstein, цитиран от Automotive News.

Toyota Aygo

Финансовият експерт привежда и конкретни примери за това. Компанията Opel се отказа от моделите Karl и Adam, а колегите от PSA Group вече обявиха, че техните Peugeot 108 и Citroen C1 вероятно няма да оцелеят. Източник от Ford потвърди, че компанията спира продажбите на Ka+ в Европа, докато Volkswagen се готви да направи от мъника Up! електромобил. Същото ще се случи и със  Seat Mii и Skoda Citigo.

Концернът Daimler на свой ред мести производството на бранда Smart в Китай, което поставя под въпрос бъдещето на Renault Twingo. Това обаче няма да бъде всичко, тъй като промените, според Уорбъртън, ще засегнат и моделите от следващия клас. Застрашен е VW Polo, а ако той бъде спрян от производство, със сигурност ще го последват изградените на същата платформа Audi A1, Skoda Fabia и Seat Ibiza.

"Тази платформа е много важна за VW Group, но тя ще се изправи пред сериозно икономическо предизвикателство. BMW също ще трябва да преосмисли и евентуално да намали производството на MINI", допълва експертът.

Автомобилната индустрия трябва да намали средните нива на вредни емисии при всеки производител до 95 гр СО2 на километър. През 2018 г. този показател е бил 120,5 гр/км. Новият стандарт няма как да бъде постигнат при малките модели, без да включва някаква форма на електрификация. А това ще доведе до увеличаване на цените на автомобилите.

Куриозното в случая е, че досега именно малките модели помагаха на големите за постигане на по-ниски средни резултати. Те обаче вече не могат да компенсират по-високите вредни емисии и се превръщат в неизгоден икономически модел, като поставят производителите под сериозен натиск.

Volkswagen ID

Друг очертаващ се проблем са допълнителните системи за безопасност, които ще станат задължителни за всички нови автомобили през 2021 г. Сметките показват, че това няма да бъде изгодно. Експертите пресмятат, е превръщането на един автомобил в "мек хибрид", тоест добавяне на стартер-генератор ще оскъпи цената му с между 600 и 1000 евро. Стандартният хибрид добавя 2000 евро, а Plug-in хибридът (този, който се зарежда от мрежата) - 5000 евро.

Статистиката а JATO Dynamics показва, че средната цена на най-малките автомобили, регистрирани в Германия, Испания, Франция и Италия през 2018 г. е 14 512 евро, а тази на колите от следващия сегмент - 17 459 евро. Превръщането им в хибриди и добавянето на задължителните системи ще увеличи сериозно тези стойности и ще направи колите почти непродаваеми.

Skoda Citigo

Единственият начин за спасяване на тези класове и превръщането им в електромобили. Изпълнителният директор на Citroen - Линда Джаксън, вече обяви, че бъдещето на C1 е именно такова. Skoda на свои ред показа версия на ток на Citigo, а на автосалона в Женева компанията Peugeot показа модела e208, който е готвен за конкурент на успешното Renault Zoe. Компактен електромобил за Европа подготвя и Honda, а подобни планове в средносрочен план имат Dacia, Nissan и Mazda.

Според анализаторите от LMC Automotive продажбите на малки автомобили ще намалеят от 3 160 000 бройки през 2018 г. до 2 900 000 през 2020 г. През 2023 г. обаче те ще се стабилизират около 3 млн. При мини-автомобилите прогнозата е за спад от 1,1 млн. през 2018 до 900 000 през 2021 г., след което ще последва показване до 1 млн. през 2023 г. Просто, на хората ще им трябва малко време, за да свикнат с увеличението на цените, което ще е средно с около 2000 евро на модел.

Снимки: Производителите

0 от 500
  • #5
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Warwicksz ( преди 4 години )
    Ролсовете хубаво айде те са редки ама Ес класите да не говорим за Е и Ц класите май не са толкова редки а колко бълват те колко едно клио.Май пак мама Меркел отлага едни норми за да са добре гастарбайтерите в завода.
  • #4
    9 rate up comment 6 rate down comment
    На калпав водолаз ( преди 4 години )
    И водораслите му пречат. Ако не бяха отлагали с години електрификацията, Сега вече щеше да има електромобили на по-ниски цени от бензиновите и нямаше да имат проблем с покриването на нормите. Тези норми се знаят от десетина години, но стогодишните производители си мислеха че пак ще забаламоса властите, че няма как да бъдат постигнати и ще им се размине. Обясняваха че никой не иска електромобили. Произвеждаха и продължават да произвеждат електромобили които за нищо не стават, но Тесла ги прецака.
  • #3
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Мухаха ( преди 4 години )
    Еко ограниченията довеждат до купуване на големи неекологични коли, хаха.!Също до Warwicksz долу:Ествствено, че ролс ройс не предствлява проблем за екологията. Емисиите на всички ролсове, от всички модели взети заедно, са смешни в сравнение на емисиите на всички клиота, да речем.
  • #2
    18 rate up comment 4 rate down comment
    Warwicksz ( преди 4 години )
    Тоест най-големият проблем за екологията били малките коли а не Ролс Ройс Кулинан с в12 и 500 г/км вредни емисии.Сбъркан свят!
  • #1
    10 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    До това води лаенето на еколибераститите които нямат и най малка представа от инженеринг и икономика. Всъщност те и от екология нямат, просто са едни платени лицемерни ***. Сега хората ще предпочитат да си вземат по голям автомобил за тези пари нищо че е по тежък, изхабил е повече ресурси за производството си и харчи повече гориво или му трябват по големи батерии.