IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Innotech Mystero - загадъчният чешки суперавтомобил

Моделът има два багажника отстрани и 5.7-литров двигател V8 от Chevrolet Corvette

Innotech Mystero - загадъчният чешки суперавтомобил

Малко вероятно е да назовете поне един суперавтомобил, произведен в Чехия. А всъщност, имаше опити такъв да бъде пуснат в серийно производство. Както често се случва обаче, този конкретен модел - Innotech Mystero, за добро или за лошо, беше направен само в един екземпляр.

Историята му започва в началото на 90-те години на миналия век. Автор на проекта е човек на име Вацлав Крал. От ранна възраст той се интересува от автомобилен дизайн и започва да създава първите си проекти едва на 18 г. В младите си години работи за Skoda, а след това прави илюстрации за чешки автомобилни списания.

Innotech Mystero

През цялата си кариера Крал продължава да проектира автомобили и плажни бъгита. След падането на чешкия комунизъм той отива да работи в компанията Tatra, където създава MTX V8. Почти по същото време замисля Innotech Mystero.

Innotech Mystero

Точната дата на създаването на чешкия суперавтомобил не е много ясна. В някои източници е посочена 1993 или 1995 година, а в други - 2000. Знае се обаче със сигурност, че този роудстър със средно разположен двигател е оборудван с 5.7-литров V8 от Chevrolet Corvette. Мощността му според различните данни е от 300 до 345 к.с.

Тръбната пространствена рамка е проектирана специално за Mystero. Панелите на каросерията най-вероятно са направени от стъклопласт (фибростъкло), въпреки че и за това няма точна информация. Освен двигателя, от Corvette също така е взето окачването, спирачките и кормилното управление. Интересното е, че според много източници скоростната кутия в този модел е уникална, направена за Mystero. Това обаче изглежда някак си съмнително, като се има предвид колко неща са взети от Corvette.

Innotech Mystero

Още нещо, което е сигурно, че интериорът - смесица от Momo, Recaro и розова кожа, е направен по поръчка. Готиният преден панел, който напомня на дизайните от старата школа, пък е изработен от въглеродни влакна. Автомобилът има два багажника, които обаче са разположени от двете страни на каросерията, зад вратите.


Плановете са да бъдат произведени 25 бройки, но в действителност е направена само една. В крайна сметка дизайнерът на модела обръща поглед върху други неща. Крал изведнъж започва да се интересува от въздействието върху околната среда на именно тези автомобили, които самият той създава през целия си живот. В края на 90-те и началото на новия век той насочва вниманието си към слънчевата енергия и започва да преподава в един от университетите в Прага. Умира през 2005 г. на 69-годишна възраст.

Innotech Mystero

Innotech Mystero наистина е мистериозен автомобил, както загатва името му. На някои снимки той дори може да бъде видян с изскачащи фарове. Между другото, през 2018 г. уникалният модел бе предложен за продажба в САЩ за 219 000 долара.

0 от 500