IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes показа най-сигурния си автомобил (ГАЛЕРИЯ И ВИДЕО)

При активиране на автопилота воланът и педалите се прибират

Mercedes показа най-сигурния си автомобил (ГАЛЕРИЯ И ВИДЕО)

Германският автомобилен концерн Mercedes-Benz показа най-сигурния си автомобил, който е базиран на кросоувъра GLE. Моделът ESF 2019 е поредният важен момент в развитието на едноименния проект за създаване на свръх безопасни автомобили. Официалната премиера на автомобила ще се състои на конгреса Experimental Safety Vehicle в холандския град Айндховен през юни.

Тази версия на автомобила се отличава с набор от напреднали безпилотни технологии, предназначени да улеснят процеса на шофиране. По-специално, ESF 2019 има волан и педали, които при активиране на автопилота се прибират съответно в арматурното табло и пода, като по този начин намаляват риска от травми при катастрофа.

Автомобилът също така самостоятелно разпознава момента на евентуална катастрофа, предварително затяга предпазните колани за детската седалка и отваря всички необходими въздушни възглавници. Шофьорът пък може също да следи състоянието на детето чрез специална камера, нещо като видео бавачка.

В задния прозорец и на радиаторната решетка са вградени специални екрани. Те показват информация, която може да бъде полезна за другите участници в движението - пешеходци и автомобили.

Mercedes-Benz ESF 2019

Една от най-интересните функции е роботът-авариен триъгълник, който излиза от задната част на автомобила в случай на злополука. Подобен знак се появява и на покрива на колата. Друга полезна функция е за автоматично отклоняване на автомобила при възможен удар отзад. Сензорите улавят приближаващото се превозно средство и ако усетят, че ще последва удар, автомобилът сам променя траекторията си на движение.


Още снимки - в галерията

0 от 500
  • #1
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Представям се на 8,36 от клипчето, в България какво ще се чуе: - Къде караш, бе ***! - Що не гледаш, къде връвиш, *** овца! И ред подобни!