IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическият SUV на Mercedes се оказа по-евтин от Audi e-tron

Освен това моделът EQC може да ползва екологичен бонус в Германия

Електрическият SUV на Mercedes се оказа по-евтин от Audi e-tron

Количеството не винаги означава качество. В това се убедиха в Audi, където имат сериозни проблеми със спазването на графика на електрическия си кросоувър e-tron заради ограничените доставки на батерии. Сега компанията от Инголщад се изправя срещу още една трудност, тъй като конкурентът Mercedes стартира производството на своя модел от този клас ЕQC.

От Mercedes най-после обявиха официално цената на кросоувъра си, като за Германия базовият вариант струва 71 281 евро. Това е с цели 8619 евро по-малко тази на конкурента  Audi E-Tron. И още нещо - цената на EQC без данъците е 60 000 евро, което позволява на електромобила да получи екологичен бонус в родината си.

Mercedes EQC

Базовият EQC всъщност е моделът 400 4Matic със стандартна информационно-развлекателна система MBUX с два 10,25-инчови екрана, гласово управление и навигация. Тази версия може да бъде купена с пакет асистенти за водача, което увеличава цената до 71 000 евро.

В Audi все пак могат донякъде да бъдат спокойни, тъй като на старта на производство Mercedes ще предлага електрическия си кросоувър единствено във версията EQC Edition 1886, чиято стойност е 85 000 евро.

Електромоторите на EQC развиват 402 к.с. и 760 Нм въртящ момент, като се захранват от батерии с капацитет 80 кВт/ч. Благодарение на това, всъдеходът ускорява от 0 до 100 км/ч за 5,1 секунди и развива максимална скорост от 180 км/ч. Пробегът с едно зареждане варира между 445 и 470 км.

Mercedes EQC

Първоначално производството на EQC ще се осъществява в завода на Mercedes в Бремен, а по-късно тази година ще започне и сглобяването на кросоувъра за китайския пазар. То ще се осъществява от съвместното предприятие Beijing Benz Automotive в Пекин. Плановете предвиждат кросоувъра да се произвежда в още няколко завода - в Германия, Франция и САЩ.

Снимки: Mercedes-Benz

0 от 500