IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Уникалният гараж на Джани Аниели

Цели 16 години най-богатият човек в Италия се вози в скромен Fiat Croma

Над три десетилетия той е не само най-богатият индустриалец, но и най-влиятелният човек изобщо в Италия, с властта да сменя министър-председатели. Но в частния гараж на покойния собственик на Fiat Джани Аниели няма да откриете обичайните за толкова могъщи хора марки. Истински автомобилен маниак, Аниели кара обаче само италиански коли, и почти без изключения - произведени от собствените му компании. Всъщност "произведени" не е точната дума - автомобилите на Аниели са уникални единични версии, създадени по негова поръчка.


13-те най-любопитни коли на Джани Аниели (ГАЛЕРИЯ):


  
   
    
Джовани Аниели, роден през 1921, е внук на основателя на Fiat, който носи същото име. За да се отличава от дядо си, предпочита да го наричат Джани. Популярен е също с прякора "Адвоката". На младини е прочут плейбой, но след като поема фирмата през 1966, насочва енергията си за разрастването й. През следващите три десетилетия Fiat поглъща почти всичките си конкуренти в Италия - от Ferrari и Lancia до Alfa Romeo и Maserati. В един период почти 5% от Брутния вътрешен продукт на Италия се генерират от компании на Аниели, а 3.6% от работниците в страната си получават заплатите от него.
    
  

Джани Аниели

 

Аниели се оттегля от активното управление през 1996 и умира през 2003 от рак на простатата. Негов наследник днес е Джон Елкан, син на дъщеря му Маргерита.


 

0 от 500
  • #1
    12 rate up comment 2 rate down comment
    ФФФ ( преди 4 години )
    Лееле... искам FIAT 130 и Тестаросата :) Уникално красиви (и истински) коли !И 125 също е готин и неповторим, макар после да се пръкнаха доста копия - полски фиат, жигули...