IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10 000 заявки за кола на слънчеви батерии

Sion се предлага само в една версия на цена от 25 500 евро

10 000 заявки за кола на слънчеви батерии

Германската компания Sono Motors е получила 10 000 предплатени заявки от цяла Европа за своята електрическа кола на слънчеви панели. Така от юни миналата година броят на потенциалните купувачи се е удвоил. Заявките са направени от над 20 страни. Повечето купувачи са частни лица и нестопански клиенти или търговски партньори.

"При предварителните поръчки за Sion, десет хиляди души ясно заявиха своята ангажираност към екологосъобразна и устойчива мобилност", коментира Йон Кристианс, главен изпълнителен директор и основател на Sono Motors. "Търсенето на отговорност към околната среда ни обединява с всички тези хора. Ние вярваме в един свят, в който всяко превозно средство се захранва от електричество и се споделя. Това е визията, която ни води", добави той.

Автомобилът ще бъде сглобяван от наследника на SAAB - National Electric Vehicle Sweden (NEVS) в Швеция. Производството ще се основава само на възобновяеми енергийни източници и трябва да започне през втората половина на 2020 г. Моделът ще се предлага само в една версия на цена от 25 500 евро.

Сион

Sion е оборудван с литиево-йонна батерия, като всички електромобили. Той обаче има слънчеви панели, които са вградени в покрива, предния капак и вратите. Капацитетът на батерията е 35 кВт. Моделът може да измине 250 км, а енергията, акумулирана от слънчевите батерии осигурява още 34 км допълнителен пробег на ден. Електромоторът има мощност от 161 к.с. и 290 Нм максимален въртящ момент. Sion ускорява от място до 100 км/ч за 9 сек, а максималната му скорост е 140 км/ч. 80% от капацитета на батерията се достига за 30 мин на станция за бързо зареждане.

Снимки: Sono Motors

0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 10 rate down comment
    Слънчака ( преди 4 години )
    34 км на ден ама друг път. Далеч по-вероятно е слънчевите батерии всъщност да пречат заради допълнителното тегло.Да не говорим че най-малкият облак намалява светлината повече от 10 пъти, а обикновено запрашаване също води до драстичен спад.
  • #2
    1 rate up comment 9 rate down comment
    Факт! ( преди 4 години )
    С батерии само елки се зареждат.Пълна глупост!
  • #1
    26 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    34 км на ден зареждане от слънцето си е екстра, стига на 90% от народа да отиде и се върне от работа. технологията се развива, дано да я видим в производство тази колица