IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Kia слага слънчеви панели на автомобилите си

Новата технология ще дебютира при хибридните модели на корейците

Kia слага слънчеви панели на автомобилите си

Компанията KIA Motors обяви плановете си да представи технология за зареждане тип „соларен покрив“ за избрани модели на южно-корейския автопроизводител. Генериращите електричество соларни панели ще бъдат интегрирани в покрива или в предния капак на автомобила и ще подпомагат двигателя с вътрешно горене, хибридната система или батериите на електромобилите с допълнителна електрическа енергия, като намаляват разхода на гориво и увеличават пробега. 

Kia слага слънчеви панели на автомобилите си

Технологията за зареждане с помощта на слънчева енергия е разработена, за да подпомага основния задвижващ агрегат на превозното средство, удължавайки пробега с едно зареждане и редуцирайки емисиите на CO2. Системата ще има възможността да зарежда батериите на екологични електрически и хибридни автомобили, както и да подпомага автомобилите на двигател с вътрешно горене, като по този начин ще спомогне за подобряване на горивната ефективност.

Към момента са разработени три вида системи за зареждане от соларни покриви: първият вид е за хибриди, а технологията от второ поколение включва полупрозрачни покриви за автомобили, задвижвани от ДВГ. Третото поколение на технологията ще интегрира олекотен соларен покрив за електромобили, захранвани от батерии.

Системата от първо поколение, която ще бъде използвана за хибридни модели, е направена със структура от силициеви слънчеви панели, които са интегрирани в стандартния покрив на автомобила. Тази система може да зарежда батерията на 30 до 60% от капацитета й през деня в зависимост от метереологичните условия.

Kia слага слънчеви панели на автомобилите си

Втората генерация на системата с полупрозрачен соларен покрив ще бъде използвана за автомобилите на ДВГ – за първи път в света. Полупрозрачните панели могат да бъдат интегрирани в панорамен покрив, който позволява светлината да влиза в купето, като същевременно се зарежда акумулаторът на автомобила. Прилагането на системите за зареждане със слънчева енергия към автомобилите на ДВГ ще им помогне да отговорят на все по-строгите глобални норми, ограничаващи емисиите на CO2.

Системата от трето поколение в момента се намира в период на тестване. Тя е проектирана за имплементиране в покрива и предния капак на електрическите автомобили с акумулаторна батерия, за да бъде генерирано максимално голямо количество енергия за отдаване.

„В бъдещите ни автомобили ще бъдат интегрирани различни видове технологии за генериране на електроенергия. Соларният покрив е първата от тези технологии и с него автомобилите вече няма пасивно да консумират енергия, а ще започнат да я произвеждат активно”, заяви отговорният за технологията Йонг-Джил Парк, изпълнителен вицепрезидент на отдел „Инженеринг и дизайн” на Hyundai Motor Group.

Kia слага слънчеви панели на автомобилите си

Той допълва, че това е „вълнуващa еволюция за концерна при разработване на технология за собствениците на автомобили, която ще им помогне да се превърнат от енергийни консуматори в производители на енергия".

Снимка: KIA Motors
 

Тагове: kia hyundai motor group
0 от 500
 • #16
  1 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Lancia thesis от 99та 2000ната има соларен таван, който захранва вентилация на купето, когато е на слънце. Ауди после го копират и го правят при тяхната а6тица. Въпроса, е че тук говорим за зареждане на батерии, а не захранване на вентилаторчета.
 • #15
  1 rate up comment 1 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  КИА - оперативна печалба за 2017 - 0,7 млрд. Ауди - оперативна печалба за 2017 - 4,7 млрд. Не знам кое е ТНТМ-то
 • #14
  1 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  До ТНТМ анонимния: Виж парт № 4F9877043R и ми кажи от кой ТНТМ клуб е? Соларния покрив на Ауди се предлагаше като опция от производителя в А6 (C5, C6).
 • #13
  1 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Ей, смешко, т.н. соларен панел на аудито от клипа е ТНТМ. Стига ни разиграва!
 • #12
  1 rate up comment 0 rate down comment
  До Факт ( преди 1 година )
  Моля те сравни сега печалбата на Audi за изминалата година и загубите на Тесла за същата и тогава говори за фалит и на кой .
 • #11
  3 rate up comment 4 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Дай линк да го видим кога Ауди са имали такива панели. Аз търся в старите им модели, но такова животно няма. Няма инамеки, че са имали такъв модел. Партенка. Опитак пак!
 • #10
  3 rate up comment 0 rate down comment
  fweg ( преди 1 година )
  Отново както и при телефоните, така и при колите, корейците представят чужди идеи и разработки за иновативни и техни!
 • #9
  8 rate up comment 2 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Фъкт! Освен общи приказки друго умееш ли?
 • #8
  7 rate up comment 8 rate down comment
  Факт! ( преди 1 година )
  Ауди са една допотопна ци.анска фирмичка и никой ама никой в Света не го е.е за тия дори и да фалират.
 • #7
  6 rate up comment 3 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  1. Полупрозрачния соларен покрив не е първи в света - Audi го имаха на А6 преди 15 години. Там целта беше да има ток за охлаждане на колата когато е паркирана на слънце. 2. Няма как да зарежда голяма батерия в реални условия за 1 летен ден да даде 2 кв/ч 3. Соларните панели греят жестоко и цялата акумулирана енергия ще трябва да иде за охлаждане.