IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ferrari спира да доставя двигатели на Maserati

Сътрудничеството между двете компании продължи близо 20 години

Ferrari спира да доставя двигатели на Maserati

Компанията Ferrari пубрикува финансовия си отчет за първото тримесечие на 2019 г., като в него се разкрива и интересна информация за бъдещото на бранда. Една от новините е, че Ferrari прекратява доставките на двигатели за друга италианска марка -  Maserati. 

Двата бранда доскоро бяха под шапката на алианса Fiat-Chrysler, но през 2015 г. Ferrari се отдели от компанията-майка. Въпреки това, производителят на спортни коли продължи да разработва и доставя V6 и V8 мотори за Maserati. С тях са оборудваните моделите Ghibli, Quattroporte, Levante, GranTurismo и GranCabrio, тоест цялата гама на марката.

Това обаче ще се промени съвсем скоро. Изпълнителният директор на Ferrari - Луи Камиллери заяви, че компанията му спира доставките на двигатели за Maserati от 2021 г. Спестените ресурси ще бъдат насочени към други автомобилни проекти на Ferrari, която няма намерение да дава мотори на нито една марка за бъдеще.

Maserati използва двигатели на Ferrari в своите коли от 2002 г. Към момента това са 3,0-литров V6 с две турбини, 3,8-литров V8 с два турбини и 4,7-литров атмосферен V8, като всички те се произвеждат в завода на Ferrari.

Засега не е ясно, какви мотори ще заменят агрегати на Ferrari, като най-вероятно това ще бъдат двигатели на други марки от концерна FCA - например от Dodge.

Снимка: Maserati

 

0 от 500