IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вижте как работи катаджия, който не взима подкупи! (ВИДЕО)

Първият роботизиран пътен полицай вече се тества

Вижте как работи катаджия, който не взима подкупи! (ВИДЕО)

Департаментът по технологии и изследователска работа на компанията SRI International публиува видео, в което се вижда как работи първия пътен полицай-робот. Неговата задача е да направи общуването между шофьорите и служителите на реда напълно безопасно.

Изследователите са пресметнали, че годишно полицята спира на пътя 17 млн. шофьора, като в 200 000 от случаите се стига до физически сблъсък между водача на превозното средство и проверяващите го служители на реда. В подобни конфликти загиват десетки хора и от двете страни.

За да се сведат до минимум подобни инциденти, компанията SRI е създала полицай-робот. Автор на идеята е Рубен Брюър, който стартира проекта сам в собствения си гараж, но прототипът е завършен, когато той вече е на длъжност старши инженер-изследовател във фирмата.

Както се разбира от публикуваното видео, "робокопът" представлява устройство, което се закрепва за автомобила. След спирането на евентуалния нарушител, роботът се приближава до прозоцера му, като междувременно поставя лента с шипове под гумите на колата, за да предотврати евентуално бягство.

Роботът е оборудван в камера и монитор, с помощта на които се осъщестява връзка между водача и спрелия го полицай. Последният не напуска автомобила си, като по този начин е осигурена безопасността му. Роботът е в състояние сам да провери документите на шофьора и дори да му издаде квитанция за глобата.

Засега от компанията твърдят, че това е само прототип, който предстои да бъде усъвършенстван. В проекта ще бъдат включени още безпилотен полицейски автомобил, както и дрон.

Снимка и видео: SRI

0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    За БГ не става! Няма как да се крие в храстите на места, където са сложени неадекватни знаци за ограничение на скоростта и където е хранилката на ушавите. Ако го научат да взема рушвети това нещо може и да го въведат у нас, иначе не става. Цецо-наглецо да помисли по въпроса!
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Доста добра идея! Не е съвършенна и има много неща, които трябва да се изпипат, но идеята е наистина супер добра. Много по-добре е да те проверява такова нещо, отколкото полицай, който да ти задава *** въпроси. Проверява документите, издава ти глоба, ако си нарушил правилата и толкова. Няма подкупи, обяснения и питане: "и ся ко ша праим"!
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    de ( преди 4 години )
    добро решение за полицаите. Ако бях полицай в щатско щях много да се изкефя на това. Просто премахва опасността някой да те гръмне е така през джама.. което си е немалка възможност в щатите. Това че е бавно няма никакво значение, а и пияните като не го уцелят - вече може да слезне самият полицай и да ги закопчае - очевидно. Така че не е нито турбо нито кретения.
  • #1
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Турбо кретения. Това докато се разпъне/разгъне може да се избяга много по лесно(преди да подложи шиповете) защото с разгърнат наполовина робот колата отзад няма да може да потегли защото цялата система ще и пречи. Отделно това не е автономен робот, а се командва от полицая в автомобила и той сверява данните което изглежда доста по сложно а и някой пиян може въопбще да не улучи камерата и да задържи правилно документите си пред нея. Всъщност водачие иамт време да потулят много неща през тая бавна