IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да се повиши безопасността по пътищата

Или забавни и нестандартни начини, използвани в някои страни

Как да се повиши безопасността по пътищата

Никой не обича да чете статия за мерките за подобряване безопасността на пътищата. Обикновено такива текстове звучат тъжно или заплашително, пълни са със статистика за броя на смъртните случаи. Тук обаче ще стане въпрос за забавни и оригинални методи за подобряване на пътната безопасност, използвани в някои страни.

Знойни красавици от карнавала в Кингстън

Ямайка

На пръв поглед изглежда, че ямайският уличен карнавал със своите фойерверки, музика и полуголи красавици в шарени костюми не е място за насърчаване безопасността на движението по пътищата. Но през 2019 г. общината на столицата Кингстън реши да унищожи този стереотип и постигна отлични резултати. Кампанията, в която красиви момичета носеха плакати с призиви да се спазват правилата по пътищата и да не се шофира пиян, привлече вниманието на медиите и обществеността, превръщайки се в популярен флашмоб. Ямайците наистина харесаха тази форма на общуване между държавата и гражданите, което доказва, че не е задължително сериозните проблеми да се решават със сериозни физиономии.

Нигерийски свещеници връщат реда на пътя

Нигерия - свещеници

В Нигерия обаче пътната безопасност беше взета по-сериозно. Местните са много религиозни и свещениците в тази страна имат голяма социална и морална тежест. В същото време по пътищата на Нигерия цари пълен хаос и липса на култура от страна на шофьорите. Полицейските служители решиха да подходят към въпроса нестандартно - на 2 май те събраха свещеници от различни деноминации и ги помолиха да се включат в процеса на потушаване бунтовете по пътищата. Според полицията църквата има толкова огромно влияние върху хората в Нигерия, че шофьорите са по-склонни да чуят свещениците, а не катаджиите. Планирано е в няколко храма и джамии главните религиозни лидери на страната скоро да проведат специални проповеди. Свещениците ще призовават гражданите да спазват правилата за движение, да зачитат всички участници в движението и да опазват живота им.

Музикално парти срещу пияните зад волана

Парти

Още един нетипичен метод за подобряване на пътната безопасност - забавно парти с музика и танци, където в непринудена атмосфера да се привлече вниманието на младите хора колко е важно да се следват правилата за движение и да не карат пияни. Именно такова парти, наречено Hakka Road Party, ще се проведе на 10 май 2019 г. в нощния клуб Café Local в белгийския град Антверпен. Забавата ще бъде открита с кратък разговор за необходимостта от подобряване на пътната безопасност. А всички събрани приходи от събитието ще бъдат преведени на сметката на градски фонд, който се занимава с подобряване на пътната инфраструктура.

Кенийски байкърки срещу битките по пътищата

Кения - байкърки

На 19 април 2019 г. шест кенийски байкърки яхнаха моторите си и тръгнаха на тур, посветен на пътната безопасност, през три страни - Кения, Уганда и Руанда. Отлично екипирани, шестте жени всеки ден изминаваха над 400 км, спираха в градове и села, разговаряха с хората. "Казваме на хората от Източна Африка, че пътищата не са място за битка. Водачи и пешеходци, велосипедисти и мотористи - всички трябва да спазват правилата за движение и да споделят пространството на пътя, да не се бият един с друг, а да отстъпват и да се уважават", споделиха жените. Разбира се, участниците в тура, освен че насърчаваха безопасността по пътищата, имаха и друга цел - да се забавляват и  отпуснат. "Животът е пълен с възходи и падения. Благодарни сме на за съдбата за това, че има семейство, работа и сме здрави. Така че, защо да не направим нещо полезно за другите", казаха те? Трудно е да не се съгласиш с такава мотивация.

0 от 500