IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota представи камион на водород

Влекачът може да измине близо 483 км с едно зареждане

Toyota представи камион на водород

След като преди повече от година Toyota показа влекач, задвижван от водородни клетки, сега компанията отново представи подобен камион. Машината е разработена заедно с американският производител на тежкотоварни автомобили Kenworth.

От модела Т680 бяха показани 10 бройки на пристанището в Лос Анджелис, като те са част от проект за намаляване на вредните емисии. Проектът, чийто име е ZANZEFF, е подпомогнат също от пристанището на града, както и от Съвета по въздушните ресурси в Калифорния, който е инвестирал 41 млн. долара.

Както и при предишният модел, в новият камион отново са използвани две подобрени водородни клетки от Mirai, които осигуряват пробег от близо 483 км с едно зареждане. Двигателят на T680 генерира 670 к.с. и 1864 Нм, което позволява да бъде теглено ремарке с маса малко над 36 тона.

Освен новите влекачи, предстои да бъдат изградени и две нови водородни зарядни станции, предназначени за работни машини. Така общата бройка на подобни съоръжения в щата Калифорния ще стане 5, като всяка една ще може да зарежда напълно камион за около 25 минути. Възможно е на по-късен етап с напредване на технологията времето да намалее до 15 минути, разкриват от Toyota.


 

0 от 500
  • #3
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    От къв зор аз ще вкарвам ток, за да произведа водород, ще го наливам при -253 градуса и 700 бара налягане и то на станции, дето ги няма и на всичкото отгоре после пък от него ще вадя тока, за да въртя ел. моторите като мога да си заредя директно с ток? Ей това не могат и не могат да зацепят водород-феновете. Цялата тая глупост е прах в очите и усвояване на едни пари - аууу водород, много еко! Еко ама не и по тая система
  • #2
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Ако беше още батко Арни губернатор знаеш ли кога щяха да им дадат тия милиони за глупости,.... и то на японци...
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Любезния лос ( преди 5 години )
    483 км е нищо за разстоянията в Америка за камион. Дори камионите които са за локално каране (района около голям град ) с прибиране на терминала вечер често минават по-голям пробег на ден.