IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Става ли Tesla Model X за сериозен оф-роуд? (ВИДЕО)

Вижте как се справя кросоувърът на тежък терен с много кал и дупки

Става ли Tesla Model X за сериозен оф-роуд? (ВИДЕО)

Чешкият сайт Teslicka CZ публикува видео, в което се вижда как се справя Tesla Model X на тежък терен. Автомобилът се катери по стръмни склонове и преодолява дълбоки локви и ями.

Всъщност, изпитанията се провеждат на пистата Czech Motorland, която е специално създадена за състезания по оф-роуд и за тестове на автомобили в екстремни условия. Tesla Model X разполага с пневматично окачване, което в максимално високото си положение осигурява пътен просвет от 223 мм.

Освен това, дъното на електомобила е плоско, а има и предлаган като опция режим на работа на тракшън-контрола Slip Start, който помага за движение по сняг, пясък или кал, а също така улеснява измъкването от дълбоки ями.

Системата против буксуване на Tesla Model X работи както и при стандартните автомобили - тя използва спирачките и контролира въртящия момент към колелата, като ограничава мощността на моторите.

Силовият агрегат на кросоувъра се състои от два електромотора. В базовия вариант те предлагат 524 к.с., а във версията Performance - 772 к.с. Батерията е с капацитет 100 кВт/ч помага за ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,1 секунди и за пробег до 565 км.

Видео: YouTube

0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    drumvlado ( преди 5 години )
    Да бяха сложили поне гуми за offroad.
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Петьо Китаеца ( преди 5 години )
    Да не даде на късо :D
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Всъщност видеото нищо не показа,защото на няколко места нямаше как да излезе без маневри,които не се видяха-т.е. може и да е закъсала,може и да не е !
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    ASD ( преди 5 години )
    Всичко е ОК докато не ти влезе вода в багажника или кал в корите. Най-добрия офроуд автомобил, който трябва да избягва вода и кал. Да си го кажем направо. поредния СУВ лъскав паркетник, който е по-пригоден за лунния пейзаж на софйските улици, но за офроуд звучи смешно.
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Някой ( преди 5 години )
    Тоя се изказа и той :D Кардани, раздатки... Къде си тръгнал с 10 см височина от земята с 2 независими оси?
  • #1
    7 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Става разбира се! Няма кардани, няма простотии, раздатки и др. подобни глупости. Най-нисък център на тежестта и електромотори на задна и предна ос без гореспоменатите глупости и резултата е налице. С добри гуми ще е просто върхът. А с вериги на хАсфалт ще драпа, като Джуган по баир. Тази мощност и висок въртящ момент от 0 оборота ще го правят ракета по трудните терени. Само парички да имах бих си го взел или Модел С, а най-добре и двете. Страхотни коли, колкото и да плюят някои.