IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

PSA и FCA ще правят заедно електромобили

Двата концерна започват разработката на обща платформа за модели на ток

PSA и FCA ще правят заедно електромобили

Само преди дни се появиха информации, че групата PSA (Peugeot-Citroen) и концернът FCA (Fiat Chrysler Automobiles) водят преговори за евентуално сливане, но те се прекратени по вина на италианците. Сега обаче се оказва, че двата производителя все пак ще си сътрудничат, съобщаава изданието Automotive News.

Според информацията, двата атомобилни гиганта ще разработят съвместно "суперплатформа", която ще се използва за производството на електрически модели под различни брандове. Очаква се официално това да бъде потвърдено в края на април или началото на май.

Преди година PSA създаде напълно ново подразделение, отговарящо за производството на електромобили и хибриди под марките  Peugeot, Citroen, DS Automobiles и Opel/Vauxhall. Скоро след това и FCA представи своя план за развитие, в който значителна роля играе електрифицирането на марките Alfa Romeo, Maserati и Jeep. 

Последните новини са, че италиано-американският концерн е замразил редица проекти заради недостиг на финанси, но евентуално участие на PSA ще позволи разходите за разработка и производство да бъдат разделени, което ще бъде от полза и на двете страни.

Citroen

В същото време от PSA обявиха, че спират разработката на автономни автомобили. Това е съобщено лично от главния изпълнителен директор на групата Карлос Таварес, като ще засегне само моделите с 4-о и 5-о ниво на автономност. Според боса на PSA, тези автомобили са лишени от икономическа логика, тъй като са прекалено скъпи за частно използване, а производството им не носи печалби.

Превозните средства с 3-о ниво на автономност няма да бъдат засегнати. Затова алиансът ще продължи да поставя адаптивен круиз-контрол, автопилот за задръствания и други асистенти на шофьора в своите модели. 

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    пробката ( преди 5 години )
    -PSA и FCA ще правят заедно електромобили
  • #2
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    А бе спомняте ли си Европа 70-те имаше Пежо Рено Ситроен имаше Фиат Алфа Ланча имаше Бритиш Лейлънд Ровър Триумф и така нататък освенн немските возила германците правеха посредствени коли Голф 1 Бмв 5 серия която не беше с нйищо по-дбра от едно Пежо 504 и тн.Как изведнъж немците почнаха да убиват конглокенцията ами много просто с подкупи и прокарване чрез европейските институции само на полезни за тях рестрикции заобикаляне на директиви и тн.Така немците "прогресираха" в автомобилостроенето.
  • #1
    2 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Удобно. Талаша да е на едно място.