IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мъск обеща напълно безпилотна Tesla до края на 2020 г.

Електромобилите на марката получават опция "безопасен сън"

Мъск обеща напълно безпилотна Tesla до края на 2020 г.

Във време, в което водещите автомобилни концерни все още не са готови с напълно автономни автомобили, от Tesla обещават да предложат "съвършения автопилот" до края на 2020 г. Проблемът обаче е, че той няма да може да се използва.

Пред списание Fortune изпълнителният директор на компания Илон Мъс заяви: "През 2020 г. нашите автомобили ще могат да дойдат и да ви вземат от паркинга и да ви закарат до крайната точка на пътуването ви без никаква намеса от ваша страна".

Именно Tesla е един от пионерите при използването на автопилот, но това не минава без проблели. През 2016 г. във Флорида катастрофира Tesla Model S, който ще движеше на автономен режим, а шофьорът му Джошуа Браун загина на място. Тогава системите на електромобила не разпознаха пресичащ пътя камион и не успяха да предотвратят сблъсък

След инцидента Департаментът по транспорта на Калифорния забрани на Tesla да използва думата "автопилот" при описанието на системите за безопасност на своите автомобили, за да не възникват илюзии у хората. Съответно компанията престана да тества автономни машини в своя роден щат.

Въпреки това, от есента на 2016 г. колите на Tesla са оборудвани с апаратура, необходима за изцяло безпилотно движение (4-о и 5-о ниво по класификацията на SAE). Тя включва камери за кръгов обзор, ултразвукови датчици и фронтален радар. Засега тази система не работи на пълна мощност, тъй като производителят все още не е завършил програмата за управление.

Другият проблем е, че законодателството все още не е готово за поява на безпилотни автомобили по пътищата. Според Мъск, още догодина в колите на Tesla може да се появи опция "безопасен сън", при която возещите се в машината спят спокойно, докато тя ги превозва. Използването на системата обаче вероятно ще бъде отложено във времето, за да може да бъдат разрешени законовите пречки пред използването на автономни превозни средства.

Снимка: Tesla

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Тоя па, царят обеща да ни оправи за 800 дни бе, аматьорче.
  • #6
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    На кого я обещава ? Кой ще я иска, че да му я обещава ? Всеки ден, тъпизми за тези теслИ. Хората никога няма да се доверят на автономни коли.Даже и когато един шофьор се вози, пак инстинктивно натиска ***. Просто, има доверие само на себе си. Нито пък електриките ще се наложат, докато не измислят батерии, които се зареждат за 5 мин. и подмяната им струва евтино.Т'ва е положението
  • #5
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    какви немци бе, да не си слънчасал? тука говорят за Т.Е.С.Л.А. .. която няма да стане напълно автономна до 2020г. но пък зарибени ще има :)
  • #4
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    А бе спомняте ли си кво говореха немците и кво ни продаваха допреди 15 години.Яудита бмв-та и как лъгаха че тва били колите на бъдещето огромни замърсяващи баени и нискотехнологични грозни бараки с едно дисплейче вътре и как това бил върхът в технологиите.Както навремето Нокия само сменяха панела и ни убеждаваха какви върхови технологии имат.Всички технологии идват от Америка така беше с Епъл Айфон така ще е и при колите с Тесла.
  • #3
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    В САЩ вече Мъск само като си отвори устата да каже каква нова технология ще пуснат на пазара и тъплата му казва "Shut up and take my money"Аз лично вече нямам търпение да покарам новия Roadster със 1500 коня! Всички които са били на премиерата и са се возили във прототипа казаха че това като летяща чиния. Ускорението е подобно на това от болид от формуала 1.
  • #2
    8 rate up comment 8 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Велик е тоя Мъск ако се бяхме оставили на немчугите щяхме да стигнем само до дизель и ръчни скорости и така още 300 години да ни убеждават е немското качество и как са върхът на технологиите.
  • #1
    7 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    И татко ми обеща колело... ама друг път..