IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Технологиите в колите, от които няма особен смисъл

Сред тях са функцията за разпознаване на пътните знаци и управляваната с жестове и глас мултимедия

Технологиите в колите, от които няма особен смисъл

Американски пазарни експерти проведоха проучване и съставиха рейтинг на вградените в превозните средства автомобили, които са абсолютно безполезни поради тяхното несъвършенство.

Първо място в списъка заема системата за поддържане на избраната за движение лента. Тя е разработена с цел предотвратяване на ПТП и осигуряване на всякаква възможна помощ на водача, когато той се разсее от пътя. За съжаление, тази система не е подходяща за всеки, а и понякога дори пречи. Това се дължи на факта, че много шофьори при престрояване забравят да включат мигач.

Следващата позиция е за адаптивния круз контрол, с който е оборудван почти всеки съвременен автомобил. Той обаче се ползва доста рядко от шофьорите. Първо, защото те най-често забравят за него. Второ, на къси разстояния е безполезен. Трето, в градовете и по пътищата извън населените места трафикът е такъв, че равномерно движение почти няма.

лента на движение

Трето място в класацията зае функцията "разпознаване на пътните знаци". Водачите я използват дори по-рядко от круз контрола. Тя е по-скоро предназначена за много невнимателни шофьори.

Списъкът с безполезните технологии завършва с мултимедийната система, контролирана с жестове или с глас. Много често камерата улавя случайно движение на ръката и се пуска някаква функция, която е в този момент хич не е необходима. Освен това въпреки че системата за гласов контрол разпознава английския език, те е ограничена от към броя на стриктните команди.

0 от 500
  • #8
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Или не сте карали коли с тези екстри или не умеете да ги използвате. Адаптивният круиз контрол е супер както за ненатоварените български магистрали, така и за задръстванията, където с технологията за следене на лентата, можете да оставите колата да се справя сама. Разпознаването на знаци е полезно, шофьорите често изпускат да ги видят. За жестовете не знам, но гласовите команди са си яка опция, но трябва да се говори езика ;)
  • #7
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    "Автоматичното преквключване на светлините се бърка постоянно "не знам с каква марка кола си, но моята превключва изключително коректно. Много рядко прави грешки, хваща не фарове, а стопове на стотици метри пред мен и сваля на къси - много съм доволен от тази екстра.
  • #6
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Имаше едно изследване на амриканците, че 90% от тия технологични екстри не се използват а само плащаш за тях. Трябва ми абс, климатик(автоматичен) и свясна музика в колата всичко друго е безсмислено...
  • #5
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Карам коли с практически всички възможни екстри от 2008 насам. Повечето системи имат добро намерение, но голяма част от тях са твърде евтино реализирани. Автоматичните чистачки като цяло работят, но досега не съм видял модел, който да разпознава добре много ситен дъждец. Адаптивните круз контроли са под всяка критика. Автоматичното преквключване на светлините се бърка постоянно от статични светлини покрай пътя и отразена от знаци светлина, а поне 2 15-30% не разпознават насрещни фарове.
  • #4
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    безмислени екстри, който може да са стъпки към нещо по-напреднало, но сега са измишльотини за които плащаме ненужно пари (при новите коли). Примерно за да имам автоматична смяна къси-дълги, което е много удобна екстра, трябваше да поръчам един куп други които не ми трябват, включително и пазенето на лента. Което само по себе си е интересно да го видиш и пробваш, но не е практично за всекидневието и съм го ползвал няколко пъти, за да го покажа на някои приятели или познати..
  • #3
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Всякакъв круиз контрол има смисъл основно на магистрала. На шосе само ако е сравнително равнинно и празно, а това е рядко. Спазването на лента отново извън магистрала няма много смисъл.
  • #2
    1 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Всички изброени са полезни и се използват. Освен това са необходимата стъпка към автономното управление. Статията е недомислена.
  • #1
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Jezza ( преди 5 години )
    Да, наистина изброените са безполезни с изключение на разпознаване на пътните знаци. Аз лично го намирам за много удобно.