IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Конфликтът Nissan - Renault се задълбочава

Японците не искат да имат френски началник

Конфликтът Nissan - Renault се задълбочава

Кризата в отношенията между Renault и Nissan продължава и след ареста на вече бившия шеф на алианса Карлос Гон. Според последните информации, в Nissan са категорично против назначаването на новия шеф на Renault - Жан-Доминик Сенар, за изпълнителен директор на японската компания.

В момента в Nissan се стремят да променят досегашната система за управление на алианса, в която решенията се взимат от Renault. Японците притежават едва 15% от акциите на френски производител, които не им дават право на глас при взимане на решенията. В същото време Renault е собственик на 43% от акциите на Nissan.

Вече бившият шеф и на двете компании - Карлос Гон, е в ареста в Токио, като е обвинен във финансови машинации. Той е категоричен, че цялата работа е нагласена именно от ръководството на Nissan, тъй като е работел активно за сливането на двете компании в едва - нещо, което японците не искат. 

В Nissan обаче откриха съюзник в опитите си извоюване на независимост. Това е правителството на Франция, което разполага с 15% от акциите на Renault и няма нищо против Nissan сам да избере новия си шеф.

Само преди седмица се е състояла и първата среща между генералния директор на Nissan - Хирото Саикава, и новия шеф на Renault. Тя бе окачествена като успешна, но след нея от Nissan отново обявиха, че искат да поставят свой човек като изпълнителен директор.  При това японците нямат нищо против Жан-Доминик Сенар да бъде председател на Съвета на директорите.

Снимка: Renault

0 от 500
  • #5
    32 rate up comment 0 rate down comment
    Някой четящ ( преди 5 години )
    ....тъй като е работел активно за сливането на двете компании в ЕДВА - нещо, което японците не искат. ....АБЕ ЧЕТЕТЕ КАКВО СТЕ НАПИСАЛИ И СИ ОПРАВЯЙТЕ ГРЕШКИТЕ ! Вече накъдето и да се обърнеш - въпиюща неграмотност и немарливост ...
  • #4
    36 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Дошо: Нормално! Кой кон иска полудържавно магаре да го управлява!?
  • #3
    38 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Това е един безкраен индийски сериал с френско-японски етюди , като накрая ще ги купи някоя китайска компания.
  • #2
    39 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Нека се разделят. Да видим какво ще направят. Като гледам последните 10-15 години всички "независими" японци освен Тойота имат сериозни проблеми с правенето на автомобили и най-вече реализирането на печалба. Някой направо си фалираха.
  • #1
    54 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Тоя Гон, като ги вадеше от тинята си тряха и си мишкуваха, сега като набраха сила и пазарни успехи съответно и печалбите скочиха, му скроиха шапка подлите япончета за да могат те да управляват и да разполагат с всичко. Какво се пънат че са номер 1 по продажби, като е видимо, че не са една фирма нито действат като такава. Скоро ще има тежка раздяла май...