IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Daimler и Geely разширяват партньорство си

Двете компании са на път да направят нов алианс

Daimler и Geely разширяват партньорство си

Генералният директор на концерна Daimler - Дитер Цетше (на снимката), призна, че води преговори с китайския холдинг Geely за разширяване на сътрудничеството. Това става на фона на мерките, които германското правителство взима, за да защити промишлеността на страната от външни конкуренти.

През октомври миналата година Daimler, който притежава автомобилната компания Mercedes-Benz, обяви създаване на съвместно предприятие за производство на автомобили с Geely. Това стана, след като китайският холдинг или по-точно неговият президент и изпълнителен дирекор Ли Шуфу купи 9,69% от акциите на немския производител.

Сега глобната цел на двете компании, поне според думите на Цетше, е създаването на пълноценен алианс. В същото време властите в Германия обявиха, че искат да купят част от Daimler, както и от други големи немски производители в различни области, за да ги предпазят от нежелани чуждестранни поглъщания. 

Със своите 9,69% основателят на Geely - Ли Шуфу, е най-големият частен инвеститор в Daimler. Той плати 9 млрд. долара за акциите на германския концерн, като не крие амбициите си за увеличение на този дял.

0 от 500
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    време е мустакатия морж да си ходи преди да нанесе трудно поправими щети на Мерцедес!
  • #2
    2 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    както китайското волво глътна вода така и мерседец ще поеме към дъното китайците нямат никакв скрупули мошеници от най ниска класа до онзи ден яли ориз в паничка и бягали след колелета какво да очакваш от тази нация
  • #1
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Мистър Уейн ( преди 5 години )
    Уви, 21-ви век е векът на Китай, а не на Европа както си мислехме 2000-та година