IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мъск ще помага на Mercedes-Benz

Преговорите между Daimler и Tesla вече са стартирали

Мъск ще помага на Mercedes-Benz

На сцената на световната автомобилна индустрия е на път за се появи нова времена колаборация – концернът Daimler е започнал преговори с производителя на електромобили Tesla за създаване на версия на ток на товарния модел Sprinter.

Всичко започна от изказване на шефа на Tesla – Илон Мъск, който преди време похвали в Twitter германския товарен модел. Тогава той определи автомобила като „отличен ван“ и допълни, че много от технически служби на компанията му го използват всекидневно. Явно нещата са се развили доста бързо, защото сега изпълнителният директор на Daimler – Дитер Цетше, потвърди пред агенция Bloomberg, че преговори вече се водят.

Интересното е, че в Daimler от доста време заявяват намерения за пускането на пазара на електрически Sprinter, но това до момента не се случва. Според последните информации, продажбите на Mercedes-Benz eSprinter може да стартират още през есента на тази година, но не е ясно какво ще бъде участието на Tesla в разработката на модела.

Една от версиите е, че компанията от Калифорния ще доработи вече създаден от инженерите на Daimler електрически силов агрегат, но според друга – в Tesla искат да започнат от нулата и да създадат изцяло нов модел на ток. Третата възможност, е компанията на Мъск да участва в проекта само с на правата на бордовите електронни системи на товарния ван.

Очаква се, електрическият Sprinter да бъде с малък пробег – около 150 км, които обаче ще бъдат напълно достатъчни, тъй като машината ще се използва само в градски условия. По-слабите електромотор и акумулатори ще позволят и постигането на по-ниска цена. В същото време ванът ще може да превозва до 1 тон.

Снимка: Mercedes-Benz

0 от 500