IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lamborghini възстанови Miura-та на Жан Тод

Колата на французина е една от малкото, "наследили" номера на друг автомобил

Lamborghini възстанови Miura-та на Жан Тод

Lamborghini навлезе сериозно в бизнеса с възстановяването на класически модели на марката през 2016 година, като процесът протича във фабриката, където тези коли са били създадени. Програмата носи името Polo Storico и последният автомобил, възстановен напълно от специалистите на италианската марка е Miura SV от 1972 година, собственик на който е не кой да е, а президентът на ФИА Жан Тод.

Историята на тази кола има някои интересни елементи, които имат своето обяснение от Lamborghini. Общо са произведени 741 бройки от модела Miura, а само 143 от тях са от версията P400 SV, каквато е колата на Жан Тод.

Lamborghini Miura

Странното тук е, че автомобилът на Тод от 1972 година е с номер на шасито, който отговаря на друга кола – жълта Miura S от 1968 година, която е била унищожена напълно в катастрофа малко, след като е била доставена на собственика й.

От Lamborghini уточниха, че през 70-те години това е била масова практика в компанията и повторното използване на номера на шасита се е правило по две причини. Първата е „да се защити клиентът от изключително високите мита и такси при внос”, а втората – „така колата запазва предишната си регистрация и всички свързани с нея документи”. Със сигурност, поне още седем бройки Miura SV са се появили на бял свят по този начин.

Lamborghini Miura

Така през ноември 1972 колата с № на шасито 3673 е била доставена на първия си собственик – някой си господин Месин в ЮАР. Това е втората кола, с този номер, произведена от Lamborghini, но както стана дума, първата е била унищожена още през 1968. Колата е била боядисана в червено Rosso Corsa със златна линия, минаваща по дъното на каросерията, а интериорът е бил изцяло в черно. 47 години по-късно в Polo Storico са върнали оригиналния вид на автомобила на Жан Тод.

Процесът по възстановяването е включвал пълното разглобяване на колата, като всяка една част е била проверена с документите от сглобяването на автомобила през 1972. От Polo Storico заявиха, че автомобилът е имал „ясни признаци на износване и умора”, но всичко, което е трябвало да се поправи – части и компоненти, са били възстановени, а не просто подменени.

Lamborghini Miura

Така Miura-та на Жан Тод наистина е станала „като нова”, а след това беше представена на изложението Retromobile 2019, където своя автограф на вътрешната страна на капака сложи главният изпълнителен директор на Lamborghini Стефано Доменикали – човекът, който през 2008 година наследи на поста шеф на тима на Ferrari във Формула 1 Жан Тод.

Снимки: Lamborghini

0 от 500